IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Пекин започнаха поредните търговски преговори между САЩ и Китай

Разговорите се провеждат в момент на нараснало двустранно напрежение между двете страни

10:55 | 03.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският министър на търговията Уилбър Рос приветства днес в Пекин приятелските и откровени американо-китайски търговски разговори. Целта на разговорите е да се намали заплахата от нова търговска война между двата икономически гиганта, предаде Франс прес.

САЩ искат по-голямо отваряне на китайския пазар и намаляване с 200 милиарда долара на година на техния огромен търговски дефицит спрямо Китай. През 2017 г. той беше 375 милиарда долара. За момента Пекин не приема това искане, което някои икономисти определят като нереалистично. 

Уилбър Рос пристигна в Пекин вчера и днес започна официални разговори с висши китайски представители. Вчера вечерта той имаше работна вечеря с китайския вицепремиер Лю Хъ, който е приближен на китайския президент Си Цзинпин и който отговаря за икономическата политика на азиатския гигант.

Преди началото на срещата днес Рос каза, че за него е било голямо удоволствие да прекара вчерашния днес с Лю Хъ. Той определи разговорите, които е имал досега с него като приятелски и откровени. Лю Хъ пък не направи никакво изявление преди началото на срещата.

Разговорите на американската делегация с китайските представители продължават и утре. Те се провеждат в момент на нараснало двустранно напрежение. През май двете страни обявиха примирие по търговския спор помежду си. Но във вторник администрацията на Тръмп поднови заплахата за мита от 25 процента върху вноса на китайски продукти, което ще представлява 50 милиарда долара на година. Пекин разкритикува този обрат в американската позиция и заплаши да вземе твърди мерки, за да защити интересите си, преди да увери, че Китай все пак оставя вратата за преговори отворена.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп редовно критикува нелоялните, по думите му, търговски практики на Пекин. Той отправя критики към регулаторните пречки пред чуждите инвестиции и трансфера на технологии, "наложен" на американските компании.

Вашингтон иска от Пекин така наречените структурни промени, заяви пък вчера американският министър на финансите Стивън Мнучин в края на среща на министрите на финансите на Г-7, състояла се в Канада.

"Ако има структурни промени, които гарантират на нашите компании една свободна конкуренция в Китай, тогава това ще има влияние и върху търговския дефицит", каза той.

Китай изтъква доброто си желание за промяна. В сряда Пекин обяви ново намаляване на митата за редица продукти - дрехи, обувки, козметика, електроуреди. Пекин уверява също, че иска да засили защитата на интелектуалната собственост.

По време на визита на Лю Хъ във Вашингтон миналия месец Китай се съгласи да увеличи американския внос, по-специален в областта на селското стопанство и на енергетиката, за да се намали дефицитът, но отказа да се ангажира със специфична цел, допълва ДПА. Агенцията посочва, че в делегацията, придружаваща Уилбър Рос за разговорите в Пекин, е американският посланик в Китай Тери Бранстад и представители от секторите на селското стопанство и на енергетиката.

Асошиейтед прес отбелязва, че Китай предупреждава, че всяко споразумение с Вашингтон, постигнато по време на преговорите, няма да влезе в сила, ако САЩ продължат с плановете си за увеличаване на митата.
В изявление на Пекин се казва, че на разговорите двете страни са направили "положителен и конкретен напредък", но подробности не се съобщават засега.

"Ако САЩ въведат търговски санкции, в това число увеличаване на митата, всички икономически и търговки договорки на преговорите между двете страни, няма да влязат в сила", се казва в изявление на Пекин.

Уилбър Рос каза днес, че вчера американските и китайските представители са обсъждали вноса на специфични американски стоки, които Пекин може да закупи като част от обещанието си за намаляване на търговския си излишък спрямо САЩ, допълва АП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още