Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Високите разходи свиха прогнозите на авиоиндустрията за печалба тази година

Международната авиотранспортна асоциация очаква печалбата през 2018 г. да е с 12% по-малка, достигайки до 33,8 млрд. долара

Високите разходи свиха прогнозите на авиоиндустрията за печалба тази година

Снимка: Ройтерс

Печалбата на някои от най-големите авиационни компании в света се очаква да се свие тази година заради увеличаващите се цени на самолетните горива, както и по-големите разходи за заплати на служителите. Това предупреждават от Международната авиотранспортна асоциация (МАА), цитирани от ВВС.

Организацията съкрати прогнозите си за печалба през 2018 г. с 12% до 33,8 млрд. долара.

Според МАА други фактори, които ще окажат влияние на сектора, са и увеличаващите се лихвени проценти, както и нарастващото търговско напрежение.

За миналата 2017 г. авиокомпаниите са спечелили рекордните 38 млрд. долара, въпреки някои еднократни промени.

Още по темата

Въпреки намалените прогнози за печалба през 2018 г. генералният директор на МАА Александър де Юниак заяви, че очаква стабилните печалби да продължат и през 2018 г. „Солидната рентабилност се запазва през 2018 г., независимо от увеличаващите се разходи. Финансовите основи на индустрията са силни“, заяви той.

Очакванията са през тази година разходите за гориво на самолетните компании да се увеличат с близо 30% при средна очаквана цена на петрола от 70 долара за барел, за разлика от 54,90 долара за барел през 2017 г. По-рано МАА, която представлява 280 самолетни компании, които са около 83% от световния трафик, прогнозираше средна цена за барел от около 60%.

Де Юниак също така предупреди, че авиокомпаниите биха могли да бъдат ударени от ефектите на „политическите сили, прокарващи протекционистки дневен ред“, въпреки че не посочи конкретни държави.

„Не сме били изправени пред значително понижение в броя на пътниците или товарите, свързано с търговските войни или протекционистките бариери досега, но ако те продължат, това ще стане“, каза той по време на пресконференция в Сидни.

По отношение на разбивката за прогнозите на МАА по региони европейските превозвачи се очаква да отчетат през тази година печалба от 8,6 млрд. долара, северноамериканските – 15 млрд. долара, а азиатско-тихоокеанските – 10,1 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
2020 г. - най-лошата година за авиоиндустрията