IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Ливан се провеждат първите от близо десетилетие парламентарни избори

Вотът трябва да завърши процеса на политическа стабилизация на страната, останала две години без държавен глава и разтърсвана от множество кризи

12:07 | 06.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Ливан днес се провеждат първите парламентарни избори от близо десетилетие, съобщи Франс прес.
Влиятелната шиитска въоръжена групировка Хизбула, съюзничка на Сирия и Иран, може да засили ролята си, като получи мнозинство в новия парламент за пръв път от 2005 г.

Това обаче няма да доведе до големи промени, защото Хизбула така или иначе е водещ политически играч в Ливан.

Голяма част от избирателите казват, че нямат особено доверие в обвиняваната в корупция и семейственост политическа класа в страна, чийто публичен дълг възлиза на 150% от БВП, посочва БТА.

Другият голям лагер в Ливан е предвождан от премиера сунит Саад Харири, който през ноември 2017 г. изненадващо обяви оставка от територията на своята наставничка Саудитска Арабия, а след това се отказа от решението си да се оттегля от властта. 

Парламентарните избори трябва да завършат процеса на политическа стабилизация на Ливан, останал две години без държавен глава и разтърсван от множество кризи, свързани често с напрежението между воюващите в региона страни.
Билбордовете и фасадите на сградите навсякъде в страната са осеяни с предизборни плакати на кандидати, сред които малцина са жени, въпреки рекордния брой от 86 кандидатки, които ще участват на изборите. Броят на имащите право на вот е 3,7 милиона. За пръв път и ливанската диаспора - около 82 хил. ливанци - по света ще има може да гласува.

Изборите ще се проведат по нов закон, приет миналата година. Той запазва равновесието при разпределението на местата между различните религиозни общности. Но въвежда пропорционална система на гласуване, след като десетилетия наред системата бе мажоритарна. Броят на избирателните райони е намален от 26 на 15. 

Гласоподавателите ще могат да избират между 77 изборни листи, но ще могат да гласуват преференциално за фаворита си от листата, която са избрали. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още