Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

WSJ: САЩ подготвят нови търговски мерки срещу Китай

Действията са в отговор на ограниченията на Пекин върху американския високотехнологичен сектор

WSJ: САЩ подготвят нови търговски мерки срещу Китай

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ обмислят как да отговорят на ограниченията на Пекин върху бизнеса на американските доставчици на облачни и други високотехнологични услуги. Така на практика те откриват нов фронт в търговската си офанзива срещу Китай, пише вестник Wall Street Journal.

Според информирани източници, които са запознати с намеренията на администрацията, офисът на постоянния търговски представител на САЩ подготвя нова търговска жалба, като твърди, че Пекин несправедливо ограничава търговията на САЩ с тези високотехнологични услуги, съобщава БТА.

Още по темата

Търговският представител на САЩ трябва тепърва да реши дали да задвижи оплакването, което допълнително ще засили натиска върху Китай, включващ подготвяните мита за вносни стоки на обща стойност 150 млрд. долара.

Вашингтон е крайно недоволен от китайското законодателство, според което американски корпорации, който използват методите на отдалечена обработка на данни като Amazon и Microsoft, за да работят в страната трябва да създадат смесени компании с китайски фирми. Така техните партньори в Китай получават достъп до технологиите на американските групи.

В доклади на офиса на американския търговски представител се посочва също, че Пекин отказва да даде лицензи за работа на американски фирми, които ще им позволят да работят независимо в Китай. Именно тези обвинения се превърнаха и в една от основните причини, с които американската администрация мотивира част от търговските си действия срещу Пекин.

Поредният етап на изостряне на търговските отношения между Вашингтон и Пекин започна на 3 април, когато администрацията на Тръмп публикува списък с продукти, внасяни от Китай, за които планира да въведе допълнителни мита от 25%. В отговор Пекин публикува списък с американски стоки, които планира да бъдат облагани със сходни налози. Влизането в сила на ответните мерки зависи пряко от това дали САЩ ще изпълнят заканите си.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 18 март