IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавирус в света вече са над 1 млн. души*

Прагът беше достигнат само четири месеца след появата на заболяването в китайския град Ухан

23:35 | 02.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новият коронавирус вече е заразил 1 млн. души в света. Прагът беше достигнат само четири месеца след появата на заболяването за първи път в китайския град Ухан, предава Bloomberg. Над 51 хил. души са починали, а 208 хил. души са се възстановили при най-голямата глобална здравна криза в ново време.

Когато вирусът беше открит за първи път, лекари го оприличиха на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който засегна 8000 души предимно в Азия през 2003 г. Силно заразен и в някои случаи протичащ без или със слаби симптоми, COVID-19 бързо засенчи всички епидемии през последно време по мащаб. По-малко от 20 страни в света нямат нито един регистриран случай на заразен.

Тъй като някои носители на вируса нямат външни симптоми на заболяването, а много страни не могат или не искат да правят по-широки тестове, истинският брой на заразените в световен план вероятно е по-висок. Някои твърдят, че той далеч надхвърля 1 млн. души.

САЩ вече е страната с най-много регистрирани случаи в света с над 234 хил., сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Следва Италия със 115 хил. Италия е страната с най-голям брой починали от заболяването – близо 14 хил. души, следвана от Испания.

Пътуванията в света са парализирани, а милиони хора са под някаква форма на блокада в резултат на усилията на правителствата да овладеят разпространението, така че здравната криза се превръща и в икономическа. Очаква се световната икономика да се свие с 2% през първото полугодие на 2020 г. Бизнес активността в много сектори замря, а прогнози в САЩ сочат, че безработицата може да достигне 30% през второто полугодие.

Появата на патогена

Първият известен пациент в Ухан започва да развива симптоми на 1 декември, сочи публикувано изследване на 24 януари в медицинското списание The Lancet. На 16 декември лекари в Централната болница в града изпращат проби от друг пациент с висока температура за лабораторни изследвания. Те показват вирус, подобен на ТОРС, и на 30 декември Ай Фен, ръководител на спешното отделение в болницата публикува снимка на лабораторен документ в китайските социални медии. Тя е споделена от редица други лекари. Те са обвинени от местната полиция ще „сеят слухове“.

В края на декември вирусът се появява за първи път в силно контролираните китайски държавни медии. Според съобщенията се изследват десетки случаи на мистериозна пневмония в Ухан. Не се съобщават повече подробности. Това е първият път, в който мнозина в Китай и останалата част от света научават за съществуването на вируса. До 3 януари Сингапур, Хонконг и Тайван – азиатски градове, които пострадаха силно от пандемията от ТОРС, въвеждат тестове за висока температура на летищата за пристигащи от Ухан, ключов транспортен и производствен център в Централен Китай.

Вирусът се разпространява извън Ухан

На 11 януари екип от учени в Шанхай проследява пълния геном на вируса и го  публикува във virological.org, дискусионен форум за епидемиолози. Това позволява на учени от цял свят да установяват присъствието на вируса у пациенти и заразата бързо е засечена извън Ухан. Тайланд потвърждава първия си случай на 13 януари, а три дни по-късно се открива първи случай в Япония. Случаи на заболяването за открити в Пекин и в южната провинция Гуандун около 20 януари. Същия ден китайският експерт по заразни болести Джун Наншан потвърждава по държавната телевизия, че вирусът се разпространява сред хора.

Оттам нататък нещата бързо ескалират. Китайското правителство започва да въвежда мерки за контрол на разпространението на заболяването, въпреки че се задават въпроси за забавянето в установяването и овладяването на епидемията. На 23 януари, ден преди едноседмичната Лунна нова година в страната, Ухан е поставен под карантина със спиране на транспорта и ограничения за влизане и излизане. Карантината бързо се разширява в градове около Ухан и в крайна сметка в цялата провинция Хубей, като на практика блокира 60 млн. души.

Удар върху Азия
Световната здравна организация (СЗО) обявява епидемията за глобална здравна извънредна ситуация на 30 януари и позволява координиран отговор на страните. Тя препоръчва мерки като ограничаване на пътуванията. Филипините обявяват първия смъртен случай извън Китай – 44-годишен мъж. Вълна от заразени започва да залива Азия, а Хонконг затваря училища и офиси.

В Япония над 3600 пътници в круизния кораб на компанията Carnival, Diamond Princess са поставени под карантина на борда на 5 февруари заради опасения, че ще разпространят коронавируса на брега. Случаите на заболяването сред пасажерите се увеличават, като в крайна сметка са заразени над 600 души. Най-малко шестима умират. Вирусът се появява на кораби от САЩ до Австралия, като засяга глобалната индустрия с круизни кораби и блокира пътници, тъй като някои страни отказват да позволят на плавателните съдове да акостират.

Южна Корея регистрира най-много случаи на заболяването в Азия след Китай, след като пациент отприщва епидемията в потайна религиозна секта, но бързи тестове поставят под контрол разпространението на заразата в страната за няколко седмици без блокади или затваряне на бизнеси.

В Китай епидемията се разраства до десетки хиляди случаи, включително 15 хил. новозаразени за един ден на 13 февруари, след като държавни ръководители съобщават, че методологията е сменена. Хора в Хубей страдат, тъй като местната здравна система рухва под натиска. Болници не могат да се справят с недостига на медицински консумативи и оборудване, а здравни служители се разболяват в мрачни епизоди, които ще се повторят няколко седмици и месеци по-късно от Италия до Испания и САЩ. Младият лекар Ли Уънлиен, който е един от първите, обърнали внимание на заболяването в Централната болница в Ухан, се разболява от вируса и умира.

Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
...и разбира се "Америка фърст"П.с.Ей тва е президент, който си изпълнява предизборните обещания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Ако случаите на туберколоза за 4 месеца се се бяха увеличили 1 000 000 пъти, това би имало някаква, макар и далечна връзка със статията. Иначе, по същата логика може да питаш и колко души е убил самогона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ми супер, а от туберкулоза колко?И колко деца?!На 7 500 000 000 население на земното търкале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още