IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Очаква се незначително поскъпване на горивата през лятото

На световните петролни пазари се очаква успокоение, прогнозира изпълнителният директор на БПГА

13:04 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Незначително повишение на горивата – в рамките на няколко стотинки, се очаква през летния сезон, прогнозира пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той смята, че при липсата на други фактори повишеното търсене ще оскъпи горивата на дребно с 2-3 стотинки на литър, но това няма да бъде трайна тенденция.

В момента цената на горивата на дребно в България е най-ниската в ЕС, коментира още Делчев.

Той посочи, че различните бензиностанции имат различни цени, включително и в обектите от една и съща верига. Този марж се дължи на много фактори, сред които местоположението на обекта, търсенето, конкуренцията или ценовата стратегия на фирмата.

Експертът направи и прогноза относно цената на петрола на световните пазари, цитирайки анализи на експерти. Според тях на пазара има достатъчни количества петрол и в следващите месеци ще се върви към успокоение.

От началото на годината обаче цената на петрола на световните пазари върви нагоре, призна още Делчев. В първите месеци тя беше средно около 60 долара за барел, а от средата на април вече се движи в диапазона 70-78 долара за барел.

Той посочи, че два са основните фактори, които тласкат цената нагоре – очакваните санкции срещу Иран, които биха „извадили“ 1 млн. барела дневно от пазара, и повишената икономическа активност, която води и до увеличаване на търсенето на суровината.

Делчев обаче допълни, че в момента на пазара действат противоположни тенденции – от една страна ОПЕК ограничава производството, но от друга – по-високите цени са стимулирали добива на шистов петрол и газ в САЩ. „Увеличава се броят на работещите сондажи от момента, в който петролът надскочи 50-55 долара за барел“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още