IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Ципрас подписаха декларация за интерконектора България-Гърция

Предвижда се строителните работи по газопровода между двете страни да започнат до края на 2018 г.

17:15 | 29.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас декларираха политическата подкрепа на двете страни за завършване на проекта за интерконектор Гърция-България. Декларацията бе подписана по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от правителствената информационна служба.

В документа се подчертава, че страните подкрепят амбициозния график за изпълнение на дейностите по проекта. Съгласно декларацията се предвижда строителните работи по газопровода Гърция-България да започнат до края на 2018 г.

Интерконекторът следва да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., когато се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Трансадриатическия газопровод. Министър-председателите на България и Гърция ще следят отблизо изпълнението на дейностите по проекта, за да се осигури своевременното му реализиране. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически проект за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона на Югоизточна Европа, припомнят от пресцентъра на кабинета.

Изграждането му ще осигури на Европа природен газ от допълнителни източници, по-специално от Каспийския регион през Трансадриатическия газопровод, както и втечнен природен газ от Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е сред седемте приоритетни за ЕК проекти, включен е в инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Реализацията на газопровода ще допринесе за свързване на енергийните пазари, ще увеличи конкуренцията и ще гарантира сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
"Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас декларираха политическата подкрепа на двете страни за завършване на проекта за интерконектор Гърция-България...."Пак ли? А намериха ли кой ше го плати, щот не бъка от мераклии - нещо не излизали сметките... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още