IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката

За трите летни месеца българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа, твърдят социалистите

16:49 | 22.08.19 г.
<p>
	Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. <em>Снимка: БСП</em></p>

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Снимка: БСП

БСП ще внесе до края на седмицата сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката, в резултат на което скача цената на тока за българския производител. Това обяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на социалистите. 

"През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече отколкото потребяваме", посочи той.

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", даде пример Добрев.

В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, посочи той и отбеляза, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че свързани с бизнесмена Христо Ковачки дружества - производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Става дума за 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ "Козлодуй", посочи заместник-председателят на БСП. 

Кирил Добрев отбеляза, че през летния сезон при пускането на мощности в почивка се е получил изключително голям недостиг на ел. енергия и тогава се е включил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегаватчас. За сравнение, американските централи продават своята електроенергия на 168 лева за мегаватчас.

През юли Ковачки и свързаните фирми са продавали на 180 лева, в пикови моменти - над 200 лева на мегаватчас, каза още Добрев. 

Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков коментира, че КЗК отказва да свърши работата си, твърдейки че няма свързани лица. "В нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим санкция на този въпрос", каза той. В отговора на председателя на КЗК до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места, добави Зарков. 

Колегата му Кирил Добрев коментира, че след Васко да Гама от с. Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на ел.централи. Той отбеляза, че същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

От БСП напомниха, че дружества регистрирани в офшорни зони, нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката. 

Кирил Добрев посочи, че Ковачки има и политически проект - ЛИДЕР, седем негови представители са били в листите на ГЕРБ на последните парламентарни избори и двама от тях са станали депутати. По думите му само преференциите, които е дал ЛИДЕР на ГЕРБ, са над 50 хиляди гласа.

Относно подготовката за предстоящите местни избори зам.-председателят на БСП заяви, че до момента са минали 70 конференции, които са утвърдили своите кандидати. Той изрази мнение, че левицата ще покаже на българското общество изцяло ново поколение политици, градено и подготвяно през последните 4-5 години. Като пример за това Добрев посочи номинациите на млади народни представители, които ще участват в изборите наесен. Левицата ще се събере на пленум на 3 септември, на който трябва да се одобрят кандидатурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още