Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Булатом: Най-изгодният вариант е България да стане собственик на АЕЦ Белене

Енергийната борса е гаранция, че ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени, каза Станислав Георгиев

гледано: 1490   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Най-изгодният вариант е България да стане не само участник, но и собственик на бъдещата АЕЦ "Белене". Това каза Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира рестарта на проекта "Белене". Вчера протестиращи излязоха против опита на правителството да бъде възобновен проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". 

По думите му в момента се предлага един проект - “дългосрочен и със своите особености, но този проект гарантира възвращаемост, не само едно към едно, но и едно към десет, а и повече". 

"Ако се осъществи проектът "Белене" такъв, какъвто бе през 2012, това не е само руски проект. 40% от технологията на централата беше с участието на западни изпълнители", отбеляза Георгиев.

Нашите деца ще плащат за АЕЦ "Белене", казват протестиращите срещу проекта. Ние, като потребители, така или иначе ще плащаме за тока, който използваме. Въпросът е какъв ток ще ни се дава.

"Живеем вече в нови условия. В България вече работи енергийната борса. Ясно е, че бъдещето на енергетиката е, че който произвежда добре и на приемливи цени, той ще продава. Ние, като крайни потребители, така или иначе ще си плащаме тока. Енергийната борса е гаранция, че на нас ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени". 

Обръщаме се към реалността, която е в момента. Ако не е АЕЦ "Козлодуй", с неговото евтино производство, след 30 години на експлоатация, след удължаване на периода на експлоатация, това е балансьорът, който ни дава възможност да плащаме далеч по-ниска цена за киловат час, отколкото в Европа. В момента най-високите цени в България са около 8 евроцента, а в Европа плащат между 20 и 30 евроцента. Това е реалността в момента и тя е благодарение на съществуването на АЕЦ "Козлодуй". Той е балансьорът в нашата система, подчерта събеседникът. 

"Решенията в ядрената енергетика винаги са били политически. (...) Какъв ще бъде начинът за изпълнение на проекта "Белене"? Това зависи от начина, по който ще изпълни решението на парламента енергийният министър, а то е до края на юни месец да се даде пътната карта, която ще даде вариантите, по които може да се продължи проектът". 

Какъв трябва да бъде икономическият модел за реализиране на проекта АЕЦ "Белене"? Как трябва да се отговори на упреците, че с осъществяването на проекта "Белене" засилваме своята енергийна зависимост от Русия? Бързо или бавно се случват нещата около проекта "Белене"?

Още вижте във видеото!

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лъжи, лъжи и пак лъжи!!!

Още от Енергетика
„Овергаз Мрежи“: Клиентите ни са платили средно по 22 лв за газ през юни