IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България да се фокусира върху газа, за да изпълни екоцелите, препоръчва доклад

Правителството трябва да изготви план за трансформацията на енергийната система, пишат от Baringa Partners

17:58 | 02.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да изпълни екологичните цели до 2030 година, България трябва да се фокусира върху природния газ, препоръчват консултантите от Baringa Partners в свой доклад. Компанията е една от най-големите консултантски компании в Европа в областта на енергетиката.

Документът е част от анализите за развитието на газовия и енергийния пазар в Източна Европа. В него се посочва потенциала на природния газ в енергетиката, за да се реши проблема за намаляване на въглеродните емисии, но същевременно да се запази и енергийната сигурност на общността.

От консултантската компания призовават българското правителство да изготви план, по който ще се осъществи трансформацията на енергийната система и по-широкото включване на природния газ. Това ще стане чрез изпълнението на ефективни реформи и инвестиции в инфраструктурата, които да осигурят диверсификация на доставките.

В доклада се отбелязва още, че България вече е предприела действия за повишаване на сигурността на доставките и насърчава развитието на местния добив през последните години. Благодарение на значителния потенциал на водните централи, възобновяемите източници и ядрената енергия страната ще успее да изпълни своите екологични цели до 2020 година.

Данните обаче показват, че пълната либерализация на енергийния пазар не е толкова бърза и ефективна, както се очакваше, а пазарът остава високо концентриран. Газът пък има незначителна роля при производството на електроенергия.

Природният газ обаче може да играе съществена роля при баланса на енергийната система при наличието на възобновяемите източници. Суровината има потенциал и при ефективното намаляване на емисиите при производството на топлинна енергия и да е по-евтина алтернатива за производството на електроенергията, уверени са от консултантската компания.

Затова и препоръката на Baringa Partners е да бъдат инвестирани средства в планирания интерконектор IGB с Гърция, както и да бъде увеличен капацитета на работещата връзка с Румъния. Индустрията трябва да превключи напълно на газ, а правителството - да извърши нужните реформи за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още