IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България възстановява износа на електроенергия

Системата е възстановила резервите и може да посрещне краткотрайното повишение на потреблението в следващите дни, смятат от ЕСО

08:39 | 08.02.17 г. 1
България възстановява износа на електроенергия

Износът на електроенергия от България ще бъде възстановен от 1 часа на 9 февруари, съобщават от Министерството на енергетиката. Промяната е наредена със заповед на служебния министър Николай Павлов.

Ограниченията върху износа се премахват, след като Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е изпратил писмо, в което се изтъква, че резервите, необходими за нормалното функциониране на системата, вече са възстановени и в готовност да посрещнат предстоящото краткотрайно увеличение на потреблението, посочват от енергийното министерство.

Износът на електроенергия беше спрян от министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на 13 януари. Целта беше да се гарантира потреблението заради студеното време, обхванало целия регион. Това доведе до дисбаланс между производството и потреблението на електроенергия на Балканите.

Спирането на износа и невъзможността за осигуряване на "аварийна помощ" дадоха основание на БСП да предупреди, че енергийната система в страната е в състояние на тревога. От управляващата тогава ГЕРБ категорично опровергаха тези твърдения.

Какво е състоянието на електроенергийната система в момента пък ще поясни служебният министър Николай Павлов малко по-късно днес (8 февруари).

Справка в сайта на ЕСО показва, че товарът на системата към 8 часа наближава 6 хил. мегавата. В часовете с най-голямо потребление в най-студените дни товарът достигна 7,7 хил. мегавата, което не беше постигано от десетилетия. От отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос на депутат от 43-то Народно събрание стана ясно, че страната ни сама е покрила върховото потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Освен АЕЦ-ът, някой друг изнася ли ток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още