IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите се скараха за правомощията на КЕВР за сделки с енергийни дружества

Идеята на "Обединените патриоти" беше трансформирана на второ четене в ресорната парламентарна комисия

17:45 | 25.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнася при продажба на дялове от енергийни компании скараха депутатите, предаде БТА. Предложението е част от проекта за промени в Закона за енергетиката, които бяха разгледани на второ четене в пленарната зала по-рано днес.

Според внесения от "Обединени патриоти" текст КЕВР трябва да може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлоснабдителни и газови дружества. Целта е защита на интересите на потребителите при сделки като с активите на CEZ Group у нас.

Това предложение беше почти единодушно прието на първо четене в ресорната комисия и в пленарната зала - против бяха единствено депутатите от ДПС. Но на второ четене в комисията идеята беше трансформирана и в закона е предвидено КЕВР да бъде само уведомявана за предстоящи сделки с тези активи.

Становището на енергийния министър Теменужка Петкова е, че регулаторът не може да поема ангажимент да оценява източника на финансиране на сделки или да прави анализи има ли заплаха за националната сигурност на страната. В самата КЕВР са на мнение, че нямат капацитет да поемат тази дейност.

Днес в пленарната зала един от вносителите на предложението Искрен Веселинов се оплака, че има процедурно нарушение при разглеждането на текстовете и целият законопроект е отпаднал. Според депутата от ДПС Рамадан Аталай пък предложението на патриотите нарушава Конституцията. Той отбеляза, че текстовете се намесват във взаимоотношения между два частни субекта, а в случая с ЧЕЗ България намесата би била и със задна дата.

Крум Зарков (БСП) припомни, че при разглеждането на текстовете на първо четене в пленарната зала е било обяснено, че ако законът бъде приет до момента на джиросването на акциите на ЧЕЗ България, КЕВР ще може да се намеси и да провери сделката. Той отбеляза, че левите ще подкрепят идеята и "решението ще зависи от ГЕРБ".

В крайна сметка решението по спорните текстове беше отложено и те ще бъдат разгледани в пленарното заседание в четвъртък, макар че малко по-рано депутатите гласуваха да удължат работния си ден до приемането на промените в Закона за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 5 години
"Според депутата от ДПС Рамадан Аталай пък предложението на патриотите нарушава Конституцията. Той отбеляза, че текстовете се намесват във взаимоотношения между ДВА частни субекта"АБЕ РАМАДАНЕ , Не забелязваш ли, че субектите по сделката не са ДВА , а ТРИ!!!Или ти Рамадане можеш да броиш до ДВЕ и освен ПРОДАВАЧА и КУПУВАЧА, не забелязваш ТРЕТАТА ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА В ЛИЦЕТО НА МИЛИОНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОТРЕБИТЕЛИ които без дори да подозират са впрегнати с ОСОБЕН ЗАЛОГ в престъпна схема по ПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА "СТРАТЕГИЧЕСКИЯ" ИНВЕСТИТОР ?!!!За теб РАМАДАНЕ ние живеем в едно робство на някакви ГИНКИ , КАЛИНКИ , "АМЕРИКАНЦИ" и други подобия които придобиват със ЗАЕМИ АКТИВИ , които ние ПЛАЩАМЕ НА КРЕДИТОРИТЕ ИМ С НОВАТА ВЪВЕДЕНА ОТ ПРОМЕТИ В ЗАКОНА ТАКСА "задължения към обществото"!!!В кой век живеем бе РАМАДАНЕ - един да получава като собственост активи , а милиони други да ПОДОЗИРАТ да му плащат ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!!Това ако мине днес в парламента, утре не само вие от ДПС , но и останалите гласували тези ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИТИКА превръщащи ни в три синджира роби на НЯКАКВИ "СТРАТЕГИЧЕСКИ" инвеститори ще бъдете СЪДЕНИ ЗА ИЗМАМАТА ПРЕВРЪЩАЩА НИ БЕЗ НАШЕ СЪГЛАСИЕ В ЗАДЛЪЖНЕЛИ НА КРЕДИТОРИТЕ ЛИЦА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още