IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на тръби за IGB ще стане ясен през юни

Проектът беше обсъден на среща между българския енергиен министър Теменужка Петкова и гръция ѝ колега Йоргос Статакис

20:12 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на април ще бъдат съобщени имената на кандидатите, допуснати до втората фаза в търга за доставка на тръби за газовата връзка с Гърция - IGB, става ясно от съобщение от Министерството на енергетиката. Темата е била дискутирана по време на среща между ресорният министър Теменужка Петкова с нейния гръцки колега Йоргос Статикис.

Очакванията са, че до юни ще бъде избран и доставчикът на тръби за газовата връзка и ще започне и строителството. По план тръбите трябва да влязат в експлоатация през 2020 година.

10 са кандидатите, които подадаха оферти за  доставка на тръби. Прогнозната стойност е 60 млн. евро.

В момента тече и търг за избор на консултант за проекта. Процедурата обаче е спряна заради жалба на участници. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли искането, но процедурата е обжалвана в съда.

IGB ще позволи връзка на българската газопреносна мрежа с Трансадриатическия газопровод (TAP), по който ще пристига газът от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Чрез интерконекторът България ще може да получава и газ от терминалите за втечнен газ в Гърция.

От съобщението на енергийното министерство става ясно, че Петкова и Статакис са обсъдили и развитието на проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис. Работна група от българска страна анализира възможността за участие на страната ни в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още