IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янко Янев: Проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде завършен успешно

Липсата на специално законодателство затруднява инвеститорите, твърди директорът на Виенския център за ядрена компетентност

13:30 | 10.06.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът АЕЦ „Белене“ е най-нискорисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза пред БНР Янко Янев, изпълнителен директор на центъра.

„През август миналата година към нас се обърна Българският атомен форум да направим критичен анализ на възможностите за довършване на „Белене“. Нашият център събра международен екип от специалисти, които оцениха всички видове рискове, които съществуват пред проекта АЕЦ „Белене“ и показаха еднозначно, че това е най-ниско рисковият проект в момента в света, който може да бъде довършен безкрайно успешно“, каза експертът.

Според Янев обаче съществува само един голям риск – политическият. 

„Вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа как се прави атомна енергетика. Имаме качествен оператор, 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци“, изтъкна той.

Експертът упрекна депутатите, че при дебатите за АЕЦ „Белене“ някои са говорили „абсолютни глупости, неверни научно-технически неща“.

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ „Белене“ е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, по думите му това, което също затруднява преговорите с еветуални инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Той смята, че има недостатъци в преговорния процес, което е свързано с темата за гаранциите.

Припомняме, че парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Проблемът е, че тези които се занимават с ядрена енергетика имат финансов интерес от ядрена енергетика, което навежда на основателни съмнения за обективността на мненията им. А за пари се е говорило много. Това е икономически въпрос, при който не трябва да се взимат под внимание субективни твърдения на ядрени лобисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Янко Янев е роден на 9 декември 1949 година в град София. Завършва с отличие английската гимназия, след което учи Радиохимия в Софиийския университет и се дипломира с отличие в 1973 година. Зашитава докторска дисертация върху влиянието на атомните централи на околната среда, след което работи като главен асистент и доцент и ръководител на Радиохимичната лаборатория на Софииския университет. През 1991 година е избран за Председател на Правителствена Комисия по Оценка на състоянието на Атомната енергетика и АЕЦ Козлодуй. В следващите 6 години Янев ръководи Комитета за Използване на Атомната Енергия за Мирни Цели ( КИАЕМЦ) и заема важни международни длъжности ,между които Зам-председател на Борда на управителите на Международната Агенция за Атомна Енергия, Вицепрезидент на 3-ти комитет на ООН по Договора за Неразпространение на Ядреното оръжие. Председателства международни конференции на Г-24, групата CONCERT на контролните органи по ядрена безопасност в Европа и др.Янев е бил член на Държавнато Комисия за Енергийно Регулиране, енергиен консултант на Българо-Руската Инвестиционна Банка и член на български и международни асоциации работещи в областта на енергетиката. Член е на Нюйоркската Академия на науките, на Американското и Европейското ядрени дружества и др.През 2010 година е избран за член на Международната Академия за Ядрена Енергетика INEA.През 1997 година е поканен на работа в Международната Агенциа за Атомна Енергия, където заема редица важни длъжности: Програмен Координатор за Департамента по Ядрена Енергия I, Ръководител на Международната Система за Ядрена Информациа.През 2002 година основава програмата на Агенцията за управление на Ядрените знания и е нейн ръкводител до 2012 година. От 2012 година е Директор на Института за Управление на Ядрените Знания във Виена, а от 2014 е основател и управляващ директор на Център за Ядрена КомптентностАвтор е на повече от 150 научни публикации, доклади на конференции и др. Чете лекции в известни университети в Русия, Италия, Япония и САЩ. Продължава активно да участва в обществения живот на страната с публикации, интервюта и конференции свързани с атомната енергетика на България и с въвеждането на природосъобразни и устойчиви източници на енергия.пфу ... поне започнаха да дават трибуна на хора дето се занимават с ядрена енергетика. ама никой не говори за пари, което е притеснителното... а по-притеснителното за мен е , че ще организират цялата работа хората на Цецо и Боце , дето не могат да организират един ремонт на площада пред НДК като хората вече 4-5 години ... и един блок не могат да санират качествено и за нормални пари ... това ме притеснява най-много мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
GiRo
преди 5 години
Ако парите, които се изсипят за БелеНЕ се усвоят за енергийна ефективност, ще имаме 100% обновен жилищен фонд. Тази централа е ненужна. Кой, как и кога(ако изобщо) ще я изплати - не е ясно. Никаква икономическа обосновка, само политически интереси (руски). За съжаление политиците ни са готови да се продадат за няколко копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
pomidor
преди 5 години
Никой да не му обръща внимание на тоя ка..***. Това е *** черга на Б.М. и действа в защита на Белене с гнусното намерение да се обогатява като заблуждава собствения си народ...Това са недостойни *** и мишки...ама едно ще им кажа - белене никога няма да се построи, няма и да тръгне неуважами негодници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
2105
преди 5 години
Не днаех за доматите, досега само колци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
**Проектът АЕЦ Белене е най-нискорисковият проект в момента в света.**А ние ядем доматите с колците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още