Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Юлиан Попов: Енергийната стратегия трябва да се пренапише

Трябва промяна в проектите на енергийните дружества, съгласувана с държавата, съветва експертът от Европейската климатична фондация

Юлиан Попов: Енергийната стратегия трябва да се пренапише

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната стратегия получи вече предостатъчно критики от всички възможни посоки. Това е стратегия, която не е съобразена с развитието на технологиите и пазара и по всяка вероятност тя ще бъде пренаписана. Това мнение изрази по БНР експертът Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията и старши политически съветник на Европейската климатична фондация.

Още по темата

„Целият енергиен сектор и индустрията се променят с много голяма скорост и ако на тази промяна не се реагира с политическа и индустриална промяна, тогава целият регион ще изтлее“, прогнозира той.

В тази ситуация Юлиан Попов открои значимостта на местните власти като инициатор на регионалните стратегически проекти.

„Първото, което трябва да се направи, е откровен разговор в какво състояние се намира секторът в България, в Европа и по света. После в какво състояние се намират пазарите. Много често казваме – някой да ни казва да затворим въглищната индустрия, която се намира в пазарна ситуация“, коментира енергийният експерт.

Юлиан Попов напомни, че издръжката за въглищната индустрия става все по-трудна на фона на пазарните механизми в отворения европейски енергиен пазар.

Той е на мнение, че в контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона лева, които отпусна държавата, са глътка въздух за зимата, но не е дългосрочно решение.

Според него тази нагласа „да преминем през зимата и след това ще мислим“ е вредна, дори пагубна. Енергийният експерт подчерта, че много отдавна трябваше да започне планиране на целия енергиен преход и на региона.

Попов съветва да се проучи потенциалът за енергийни и неенергийни индустриални инвестиции в региона и проектите да се реализират с консенсус.

По думите му енергийните дружества имат енергия за промяна, но засега е проблематично, че те не поемат инициативата. „И, разбира се, всичко това трябва да бъде подкрепено от централната власт, която сякаш гледа да не си навлича още една беля на главата“, смята Попов.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината