IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови етикети за електроуредите от днес

Какво трябва да знаят потребителите?

18:37 | 01.03.21 г.
Нови етикети за електроуредите от днес

От 1 март влиза новата скала на енергийния етикет в магазините, т.е. от "А" до "G", но тя ще обхване първоначално само пет групи електроуреди: перални, перални със сушилния, хладилни уреди и фризери, телевизори и съдомиялни. Вече потребителят няма да бъде заблуждаван от енергийно етикиране с клас "+". Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Kръстева, консултант в Label 2020.

"Енергийният етикет като цяло е една от най-успешните инициативи на ЕС, като от 25 години той стимулира използването на енергоефективни уреди в дома, но от последната актуализация на скалата през 2011 г., когато се въведоха класовете с "+" пазарът беше пренаситен от уреди, намиращи се само в най-горните класове. 100% от хладилниците в ЕС са с клас А+", каза гостът. 

"Допреди потребителите, които купуваха хладилник "А+", оставаха с впечатлението, че получават възможно най-енергийно ефективния уред, а всъщност той се оказва най-неефективния", посочва Мария Кръстева.

По думите ѝ изборът на потребителя неминуемо ще бъде улеснен чрез новата рамка, тъй като така най-заблуждаващите категории ще бъдат преоразмерени и ще попаднат много бързо в категориите "С", "D" и "Е".

"Това не са единствените промени, които са заложени в актуализация. Има и други, които също са потребителски ориентирани, като нови пиктограми, показващи допълнителни характеристики, QR код, който предоставя достъп до цялата техническа информация за дадения модел в продуктовата база, и шумова скала, която да повиши нивото на комфорт", обясни Кръстева.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още