IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 септември горивата за транспорта ще трябва да съдържат поне 6% биодизел

Задължително ще се използва и биогориво от ново поколение

14:35 | 29.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 1 септември 2018 г. горивата от нефтен произход в транспорта трябва да съдържат минимум 6% биодизел, от които 1% биогориво от ново поколение. Това е записано в гласуван днес от кабинета проект за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. 

Промените включват използването на биогорива от ново поколение в транспортния сектор и целта им е да съдействат за изпълнение на националната цел за потребление на биогорива от ново поколение (биогорива, произведени от отпадъци и остатъци – слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка отпадъци и др.), съобщи пресцентърът на Министерския съвет (МС).

"В изпълнение на изискванията на Директива 2015/1513/Е0 България е определила и представила в Европейската комисия национална цел за потребление на биогорива от ново поколение в размер на 0,05 процентни пункта енергийно съдържание от задължителния дял на енергия от възобновяеми източници във всички видове транспорт. Целта трябва да бъде постигната до 2020 г.", пише в съобщението. 

С друго свое решение МС одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Основната цел е да се намалят емисиите на газообразни замърсители и емисиите на прахови частици от двигателите на селскостопанските машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Още по-боклучави горива ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още