IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът иска информация за състоянието на топлопреносната мрежа у нас

Секторът "Топлоснабдяване" се нуждае от специална стратегия за развитие, коментираха депутати по време на разискване

10:19 | 05.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До началото на новия зимен сезон (1 октомври 2018 г.) Министерството на енергетиката трябва да представи в парламента доклад за състоянието на топлоснабдителната мрежа и съоръженията, решиха депутатите след разискване на темата. В пленарната зала присъстваше енергийният министър Теменужка Петкова, а решението за доклада беше одобрено със 167 гласа "за" и един въздържал се.

В страната има 12 топлофикационни дружества, от които само едно е общинско (Топлофикация София), а станалите са частни.

Всички тези дружества сами преценяват своята инвестиционна програма, посочи Теменужка Петкова. Тя даде сведения, че в периода 2013 - 2017 година 11 топлофикации са се възползвали от националната програма за развитие на сектора. В резултат в периода са направени инвестиции за 67 млн. лева, а дружествата са получили в замяна безплатни квоти въглеродни емисии на стойност над 3 млн. лева

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Валентин Николов беше категоричен, че тези дружества не трябва да бъдат оставени да фалират, защото ще предизвика критични ситуации - електропреносната мрежа не е разчетена за работа без тези централи, а и чистотата на въздуха ще се влоши допълнително.

"Трябва цялостна стратегия за тези дружества", каза още той и допълни, че тя трябва да стане част от енергийната стратегия на България. Николов препоръча да се заложи в плановете за развитие инвестиции в мрежата, която е много остаряла.

Таско Ерменков (БСП) каза, че услугата "топлоснабдяване" е колективна, не може и няма как да бъде индивидуална, защото е планирана в кварталите и градските среди като колективна и солидарна. Но именно тази особеност на услугата води до проблемите в сектора, липсата на доверие за качеството и количеството на топлинната енергия и цената, към топлинните счетоводители и т.н.

Топлинната енергия не е пазарна стока и параметрите в договорите се утвърждават от независимия регулатор. Това означава, че има много малко параметри, които могат да бъдат договаряни от крайния потребител, допълни още депутатът.

Рамадан Аталай (ДПС) също отбеляза, че голяма част от проблемите в топлоснабдяването са заложени още с планирането на топлофикационната мрежа. Според него топлофикациите нямат достатъчно средства за инвестиции и това е основната причина за аварийността на мрежата и посочи, че всички, които ползват услугата от процеса по производство до потреблението трябва да плащат навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
TodorNikolov
преди 5 години
Дано анализа се направи от най-добрите експерти в сектора (български, а защо не и чужди ) . Вече повече от 12 години има лутане и пренебрегване на този сектор, който винаги е бил приоритет за европейските страни, Русия и Китай, дори. Желая успех на управляващите в намирането на "правия път" и възраждането на колективната услуга " централизирано топлоснабдяване " (колективна услуга не е "***" дума, а невероятно предимство в контекста на умните мрежи за ЕЕ и ТЕ). Трябва да се работи и в реабилитиране на имиджа на услугата! Кураж !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още