IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Има ясна заявка газът от "Турски поток" за Европа да минава през България

Русия е готова да се върне в проекта за реализация на АЕЦ "Белене", ако България вземе такова решение, потвърди министърът на енергетиката

20:01 | 31.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Има ясна заявка природният газ от "Турски поток", предназначен за Европа, да преминава през България, договореностите предстоят. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в парламента по повод анонсите след срещата на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Москва.

След срещата с Путин в сряда Борисов обяви, че Русия няма против да се направи връзка по сушата между строящия се "Турски поток" и България, чрез който да се захранва газовият хъб "Балкан". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток".

Според енергийния министър няма нищо притеснително в това, което каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и никаква разлика с обявеното на пресконференцията от президента Путин и премиера Борисов. 

"Всички чухте ясната заявка на президента Путин. Той обяви, че предишния ден е имал разговор с президента Ердоган по отношение на тази възможност природният газ от "Турски поток", предназначен за Европа, да преминава през България, така че аз по-сериозна и по-ясна заявка от това не виждам да има. Оттук нататък договореностите ще се постигнат в следващите месеци", каза министър Петкова, цитирана от БТА.

„Сами разбирате, че няма как в рамките на една такава среща, на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета, количества, това е работа на експертите“, коментира тя. Оттук нататък предстои много сериозна работа на експертно ниво, допълни тя.

Петкова информира, че правителството започва работа по конкретните детайли от възможността да се реализира този проект, разбира се, при спазване на всички европейски изисквания, добави министърът. "За нас е изключително важно да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа", коментира Петкова.

По думите й входната точка би могла да бъде на Малкочлар. И първият етап е Малкочлар - съответно компресорна станция "Странджа", това са приблизително 10 км инфраструктура, която е липсваща и съответно трябва да се изгради, след което има инфраструктура, която е налична, обясни енергийният министър. 

Според нея финансовото състояние на българската енергетика е добро и би могла да поеме толкова ресурсоемък проект. Нашият оператор "Булгартрансгаз" е в много добро финансово състояние, БЕХ също е в много добро финансово състояние - отчетната 2017 г. ще реализираме печалба малко над 100 млн. лева, посочи Теменужка Петкова. 

Тя потвърди, че се работи и за това транзитният газопровод за Турция да бъде въведен предсрочно. По думите й тази връзка е изключително важна и от гледна точка на енергийната ни сигурност. Построихме компресорна станция там, която ще ни даде възможност за реверсивен поток на природен газ и в двете посоки, освен това увеличихме и капацитета, отбеляза Петкова.

Енергийният министър посочи още, че Русия е готова да се върне в проекта за реализацията на АЕЦ "Белене", ако България вземе такова решение. Надявам се, че ако се вземе решение и успеем да оползотворим активите за този проект, ще имаме съответно и подкрепата на колегите от "Росатом", добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Не прилича на един министър да прави такива свободни изявления - не е нито сериозно, нито почтено. Газът за Европа по Турски поток отдавна е уточнено, че след Турция отива в Гърция и оттам продължава за Европа. Сега ние се опитваме да отклоним една малка част от него на турска територия. На принципа "по-добре малко, отколкото нищо"... Пък и едни хъбове, едни чудеса обещавахме... Малко да замажем очите на електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още