IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение ли е газификацията за предизвикателствата на Зелената сделка?

Газифицирането на 700 хил. домакинства ще направи излишни 2000 мегавата инсталирани мощности, смята Светослав Иванов

11:13 | 16.10.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската енергетика и икономика като цяло страдат от едно заболяване - огромни загуби на първична енергия. Зад всеки потребен киловатчас енергия стоят загубени четири киловатчаса, изчисли Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи" по време на дискусия за предизвикателствата на Зелената сделка на ЕС за българската икономика, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

В момента въглищните централи участват с дял от 40% в производството на електроенергия в страната. На фона на големите загуби това означава и голям брой излишни емисии въглероден диоксид (СО2).

Според изчисленията на Иванов голяма част от тези загуби могат да бъдат намалени чрез директното оползотворяване на енергията. Например масовата газификация на домакинствата в страната може да помогне за изпълнение на 90% от поставените за България цели за намаляване на емисиите СО2.

България е една от малкото страни в Европа, в които газът не е навлязъл масово в бита. Делът на газифицираните домакинства е минимален, а в същото време сме сред страните, в които делът на използваната електроенергия за отопление е най-голям.

Ако се газифицират 700 хил. домакинства в следващите 10 години, ще може да бъдат спестени 2000 мегавата инсталирани мощности, обясни Иванов и допълни, че има и още по-голям потенциал за газификация в страната. За него това е балансирано решение за спестяване на въглеродни емисии.

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt, също беше категоричен, че един от най-големите замърсители в страната е битът чрез отоплението през зимата на дърва и въглища. За намаляването на замърсяването тези домакинства трябва да минат на отопление от газ, топлофикация или електроенергия.

Реално обаче европейските политики насърчават замърсяването у нас, защото санкционират именно тези три източника на чиста околна среда и насърчават използването на дърва, определяни за биомаса, за отопление.

Експертът отхвърли методите за оценка на замърсяването чрез емисиите от въглищните централи. Според него трябва да се обръща внимание колко отпадък генерират сероочистките им и допълни, че ако се стигне до закриване на въглищните централи, ще се окаже, че ние затваряме най-новите, съответно и най-модерните си електроцентрали.

"Зелената сделка дава възможност за трансформацията на енергийния сектор, такава, каквато си мечтаем. Въпросът е дали ще се възползваме", коментира Юлиан Попов, председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, по време на дискусията.

Той повдигна въпроса и за нужните инвестиции за модернизацията на въглищната ни индустрия. Според него AES и "КонтурГлобал" могат да бъдат привлечени като стратегически инвеститора в "Марица изток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
абе по холивудските филми магистралите са им гладки като мозъка на тиквата... ама у нас е друго.та в тоя ред на мисли избягвам да ги сравнявам с нашата действителност от доста време... метана се държи на по високо налягане от пропан бутана, само за твое инфо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Гледам, че някои коментират домашната газификация, без да имат никаква представа.1. Газификацията НЕ Е бомба. Газът, който се ползва е метан, а не пропан-бутан. Налягането му е около 1.5 атмосфери. При изтичане, ако се случи такова по някакъв невериятн начин, мирише яко на развалени яйца и остава ниско долу, не се разнася. Всички уреди детектват липса на горене (ако си пуснал газа, но си забравил да запалиш или пламъкът е угаснал) и сами спират подаването на газ след секунди. Явно някой е гледал повечко холивудски треторазредни екшъни и си мисли, че ей така гърми.2. Газовия КОТЕЛ (не гърне, гърнето си го държи коментиращата под леглото да не ходи нощно време до външната тоалетна) струва 2-3 К, добър такъв. Инвестицията се изплаща за няколко години особено сега, когато цената на газа падна толкова.Отопление, топла вода, готвене - 120 лева за 120 квадрата апартамент зимата и то преди да падне цената на газа.Газът е зелен, евтин и ефективен източник на енерия, поне засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
bonboniera29
преди 3 години
И как ще ни крадат от паричките, ако сам си произвеждам и управлявам енергията. Даже говорят, че може да им продавам, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
bonboniera29
преди 3 години
1. Когато всички се отказват от газ, ние налитаме....Самата инвестиция в дома ти не е малка, защото газово гърне за отопление малко или много си е цифра и ако след 10 г. ще сме само на зелена енергия!?!?2. Топлофикацията е сбъркана по рождение! това да разхождаш топла вода през целия град е безумие. Родена е като страничен продукт на електропроизводството през 50-те години и до днес няма сила да спре тази дивотия. По белия свят газът идва до вратата ти и това е. Като кражбата на пари въобще не дискутираме тук.3. Не знам дали обществото ще може да преглътне цените на и зелената енергия и кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
никога не бих вкарал газ у дома... това у нас е чиста бомба със закъснител! ... и отвсякъде излишно, щом вече имам ток.кое у нас работи на газ, а не може да работи на ток по ефективно.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
не е решение , щото го внасяме , виж топлофикациите мисли за газификациите ... :))) ... масово се газифицират дето си го точат сами ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Само газификация на домакинствата няма да може да реши целта ни за зелена икономика Освен газификация са нужно и подобряване на енергиината ефективност чрез саниране на сгради умни мрежи соларни покрини на колкото се може сгради и ефективно използване на ел енергия и парно централно отопление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още