IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли задържането на цената на газа до скок от 30% в края на годината?

Как ще се отразят новите цени на тока и парното на бизнеса, работещите граждани и пенсионерите, коментират в Bulgaria ON AIR Мика Зайкова и Еленко Божков

10:28 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще доведе ли задържането на цената на газа до скок от 30% в края на годината?

Задържането на цената на природния газ по определената методика крие голяма опасност от увеличение от 30% на природния газ за четвъртото тримесечие на тази година, смята енергийният експерт Еленко Божков. Пред  Bulgaria ON AIR той допълни, че тогава ще е най-опасно за потребителите.

Заедно с финансиста Мика Зайкова Божков обсъди новите цени на природния газ, електроенергията и парното, приети след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Всяко тримесечие се следи цената за предните девет месеца на суровия нефт и неговите деривати. Те определят цената, която "Газпром" предлага на "Булгаргаз". Тази година трендовете вървят нагоре. Беше предложено увеличение с 18%", посочи Божков. 

Investor.bg припомня, че КЕВР одобри увеличение от 10,81%, мотивирайки се с "надвзет приход" от "Булгаргаз". Компанията обаче твърди, че тези средства фигурират единствено на хартия.

По думите на бившия  член на КЕВР има “ужасяващи неща”, които се случват при формиране цената на електрическата енергия. Еленко Божков отбеляза още, че всички упреци към КЕВР са основателни и подчерта, че цената на петрола спада през май и юни.

"Цената е монополна и в нея има имагинерни елементи, защото има едни такси, които се движат не по пазарен начин. Когато става въпрос за монополна цена, тя трябва да бъде социално поносима", каза Мика Зайкова.

Тя припомни, че в началото на година драстично се увеличи цената на водата на места.

По думите ѝ ръстът на доходите е 9%, а ръстът на разходите - 11,3%.

“Увеличението на цените ще повлияе на основните стоки”, категорична беше Зайкова.

По нейни груби сметки пенсионерите, които ползват парно и топла вода, ще обеднеят с не по-малко от 10%, а работещите българи – с 4-5%.

Вижте видеото с цялата дискусия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още