IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли рестарт на АЕЦ "Белене"?

Пред Народното събрание се провежда протест срещу евентуалното възобновяване на проекта

10:07 | 06.06.18 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Шест години след налагането на мораториум за строеж на втора атомна централа въпросът отново влиза в Народното събрание.

Днес Комисията по енергетика в парламента ще гласува отмяна на решението за изграждането на АЕЦ „Белене“. Предложението на парламентарната група на БСП за отмяна на мораториума за строежа на АЕЦ „Белене“ ще бъде обсъдено на заседание по-късно следобeд.

Депутатите от парламентарната комисия ще разгледат и проекта за решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждането на централата съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавни гаранции. Вносители на това предложение са депутатите от ГЕРБ  и „Обединен патриоти“. Техният основен аргумент е, че само реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ ще даде възможност на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и държавата да възстановят направените напълно през годината разходи, както и да гарантират в дългосрочен план енергийната сигурност на страната. 

Лидерът на АБВ Румен Петков коментира по БНТ, че по темата АЕЦ "Белене" не става дума за русофили и русофоби. Една Австрия отчита ръст на стокообмена от 30% с Русия, Унгария с 40%, така че тук има място националният ни интерес. Провалихме газопровода през България, тогава имаше заклинание, че това ще ни направи зависими от Русия. Сега ще се борим да си купуваме руски газ от Турция, каза той.

Радан Кънев от "Демократична България" заяви, че ГЕРБ са спечелили подкрепа и за сметка на десните сили, заради сходна позиция против строежа на втора атомна електроцентрала. Затова той очаква управляващите да гласуват против рестарт на АЕЦ "Белене", тъй като това е била първоначалната им позиция.

По думите му не е по силата на Бойко Борисов да промени сеизмичната картина в Белене. Ако някога е наложително, нека е в зона без сеизмична активност, при икономически изгодни условия, а и не може да се строи атомна електроцентрала на частни начала.

Пред БНР председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев каза, че първият блок на АЕЦ „Белене“ може да заработи през 2027 г., а вторият - година по-късно. При определени условия инвестицията в централата може да бъде по-малко от 10 млрд. евро, посочи Манчев и обясни колко би струвал токът, произведен от АЕЦ „Белене“.

„Себестойността на електроенергията, всички преки разходи, които са за гориво, включително и отчитане по евро и половина на мегаватчас, за да се натрупат във фондовете за извеждане от експлоатация, е 25 евро. Всичко над 25 евро са финансови доходи, които ще обслужват финансовите разходи", коментира той. Съветът му е лихвеният процент по кредита "да не превишава 3%, тъй като собственикът има обект, който ще работи 60 години, т.е. той за целия си живот ще върне няколко пъти капитала, не един път, и тези финансови разходи са неговите застраховки, които трябва да прави на обекта“.

Този, който ще трябва да построи АЕЦ „Белене“, е „Атомстройекспорт“, каза още Манчев.

„Той може да носи т.нар. "ядрена отговорност" за построяване на ядрен обект, защото се прави по техен проект, техни съоръжения. Всичко останало може да го смените, но това нещо не може да го смените. Парите ще ги дадат китайците – ако са китайците – китайците. Ако са съвкупност от стратегически инвеститори, примерно – Китай, Русия и други, стратегическите инвеститори ще дадат парите. България ще участва, доколкото разбирам от всички изказвания, с това, което сме похарчили като апорт, без да даваме пари, а с актив, който имаме – той е наличен. 30% от собствения капитал трябва да се даде – и ние сме го дали“.

"Трябва да намерим инвеститор, който да построи АЕЦ "Белене" за своя сметка", каза по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия в парламента Александър Ненков.

"Докато колегите от БСП са включили в решението си тотална отмяна на мораториума, то в решението на ГЕРБ се дава мандат на енергийния министър и на правителството да преговарят при определени ясни условия - да се намери частен инвеститор, който е готов с наличното оборудване, което ние вече сме платили, да довърши проекта за своя сметка и да понесе целия риск", поясни Ненков.

Според Атанас Костадинов от БСП обаче мораториумът трябва да отпадне, защото трябва да се даде ясен знак, че държавата иска този проект да има реален живот: "Сега сме абсолютно задължени да поставим нещата на реална основа. Трябва да се отвори врата", каза той.

"ГЕРБ и БСП единодушно ще рестартират проекта. Което е огромна опасност за България - екологична, сеизмична и финансова", заяви Мартин Димитров, организатор на демонстрацията пред парламента. "България няма нужда от "Белене" като производство на ток. Кой строи ядрена централа в сеизмично опасна зона?", попита той, като допълни: "Смятам, че "Белене" няма да бъде построена, но има опасност да се похарчат още милиарди".

Междувременно пред Народното събрание днес започна протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене". Демонстрацията е организирана от новосформираната дясна формация "Демократична България", а поводът е предложението за отмяна на мораториума за строежа на "Белене". 

Протестиращите отправиха три искания: да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ "Белене", а площадката да се превърне в икономическа зона, да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчването на оборудването, както и то да бъде продадено или да се използва от АЕЦ "Козлодуй".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още