IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Има два варианта за строеж на АЕЦ “Белене”

Най-лош вариант е централата да не бъде построена, защото НЕК дължи 1,1 млрд. лева на държавния бюджет, каза енергийният министър

17:31 | 31.05.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Два са най-вероятните сценария за изграждането на втора ядрена централа у нас. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната комисия към парламента, предава БНТ.

Първият вариант предвижда довършване на централата със стратегически инвеститор и минимум 34% участие на България. 

Вторият е изграждане на централата със заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ, а именно - Москва отпуска заем и строи централата, като в замяна прибира парите от продажбата на тока до изплащане на заема.

Петкова определи като най-лош вариант централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи 1,1 млрд. лева на държавния бюджет, които трябва да върне до 2023 г.

Министърът на енергетиката определи като невъзможен вариант държавата сама да построи втората атомна централа, защото енергетиката е задлъжняла с прекалено големи заеми и не може да си позволи да плаща още.

Бавен е и вариантът за преместване на оборудването от Белене в Козлодуй. Затова ще трябват между 7-8 години, каза Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Като изберат пак най-крадливия вариант и понеже няма как да се оцелее тук избирам моя вариант: Емигрирам в целогодишно гореща африка, там от където бягат мигрантите, не ми трябват ток, ще ям заедно с маймуните банани, с едно листо отпред и едно отзад и *** не ми трябват и....пей сърце...да ги пита човек тия диваци защо идват тук???...ще им оставя апартамента си да жулят ток и да плащат атомната...и дълговете на всички айдуци в парламента...лелеее...направо тръгвам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Никой не "инвестира" в тази посока с изключение на 2 групи хора. Първата са измамниците, продавачи на змийско мляко или евтина зелена енегия, най-често корупирани бизнесмени свързани с властта такива у нас като и. прокопиев, ц. бориславова и гинчето и тя бизнес със зелена енергия. Втората група хора, които плащат за зелена енегия са данъкоплатците принудени от корумпираните европейски политици. Няма нито едно доказателсто за успеха на зелената енергия, което да е заверено от одитор. Нито един нормален човек днес не вярва на английското разбойническо дело гардиън и безумните и им журналисти, защото те са напълно дискредитирани... Не случайно гардиън работи на загуба и не е видял и цент печалба от поне 5 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
значи е важно да драснеш по едно писмо на англичаните, шотландците, немците и португалците да ги вкараш в правия път, щото гледам в близките години всичките се гласят да продължат да инвестират в тази посока ... по едно към енергийните им министри с копие към балансиращите оператори ... и по принцип си прав , немците част от газа ще го ползват за енергийни нужди , но ... много важно "но" с доста предистория, е че газа е суровина за доста химически индустрии , дори отпадни съединения от едно производство са елемент в друго :))) ... големия бой е за цената му като суровина :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Меркел превърна една от най-богатите и стабилните немски компании с вековна история RWE в джудже с смешната капитализация от 17 милиарда евро днес при положение, че ако отчетем инфлацията пазарната капитализация беше близо 400 милиарда евро през 2005 година. Ето колко парици са изгорени за субсидии на "евтина" зелена енергия с цел намяване на въглеродните емиии. Според рейтинговите агенции вероятността за фалит на RWE заради зелената енергия е над 75%, а за спасяването на RWE ще трябва да се изгори 10% от БВП на цяла Германия. Зелената измама е в състояние да превърне и най-добрата акция в тоалетна хартия каквато са акциите на RWE под вещото управление на канцлера меркел и социал-*** на шулц и зелените на педофила даниел кон бандит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Успехът на възобновяемата енергия е медийна сензация и абсолютна измама чието разпространение е финансирано от крайнолевите германски елити. Много лесно може да се разбере, че енергията от слънце и вятър е икономически нерентабилна при положение, че цената на акциите на RWE немския НЕК е паднала с 90-95% днес спрямо 2005 и причината за това са огромни дефицити от стотици милиарди евро, похарчени за субсидии за зелена енергия. Най-големия производител на слънчеви панели в Европа беше германски и фалира за под 1 десетилетие сигурно защото зелената е енергия е много евтина. Поради тази причина се строи Северен Поток 2, а не се строят големи фецове, които само изгарят кеша на данъкоплатеца без да произвеждат нищо в замяна. Зелената енергия реално струва към 200-250 евро на мегават час разликата с цената за продажба я плащат балъците в Берлин, Франкфурт и Мюнхен чрез своите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
за Теменужка, Гинкината дружка :Португалия е произвела от възобновяеми източници повече електроенергия, отколкото използва, през март. Това показаха официални данни, публикувани вчера от REN оператор на електропреносната система на страната.През март възобновяемите енергийни източници са осигурили 103,6% от потреблението на електроенергия в страната, което е най-високото ниво за 40 години. Като цяло Португалия е произвела 4,812 GWh електроенергия от възобновяеми източници, а е използвала 4,647 GWh електроенергия през месеца.Въпреки наличието на кратки периоди, когато топлоелектрическите централи са били необходими за посрещане на търсенето, възобновяемите енергийни източници са покрили най-малко 86% от търсенето през целия месец, а на моменти са генерирали 143% от търсенето на електроенергия в страната.През месеца са регистрирани два отделни 70-часови периода, когато Португалия е разчитала единствено на възобновяеми енергийни източници.Анализът на данните на REN бе публикуван от Португалската асоциация за възобновяема енергия APREN и ZERO Асоциацията за устойчивост на земната система.Производството на енергия от възобновяеми източници през март е спестило 1,8 милиона тона въглеродни емисии в страната. Това се равнява на 2 милиона евро квоти на пазара на въглеродни емисии на ЕС.Най-близкото постижение на Португалия по отношение дела на ВЕИ в предишни години беше през февруари 2014 г., когато възобновяемите енергийни източници посрещнаха 99,2% от търсенето на електроенергия.Страната разполага с огромен капацитет от водните ресурси, а през последните години се съсредоточи върху изграждането на системи за добив на вятърна и слънчева енергия чрез инсталации с комунален мащаб. През ноември страната потвърди плановете си да затвори двете си останали въглищни електроцентрали до 2030 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
за Теменужка... :68,1% от нуждите от електрическа енергия в Шотландия са били посрещнати от възобновяеми източници през 2017 г. Това е с 26% повече от предходната година. През 2016 г. в енергийния микс на Шотландия е имало 54%, добити от източници, несвързана с изкопаеми горива, според правителството на Обединеното кралство.В края на миналата година Шотландия се похвали, че вече разполага с повече от 10 GW инсталиран и работещ капацитет за добив на възобновяема енергия. Нарастването на възобновяемите енергийни източници се дължи предимно на увеличаването на наземните ветроенергийни мощности в страната.Енергийната стратегия на Шотландия разчита на постиженията ни досега и на капацитета на страната ни за иновации, отбеляза по този повод Пол Клайнхаус, министър на енергетиката на Шотландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
за Теменужка, дето е дружка на Гинчето:Преди малко повече от седмица Обединеното кралство постигна нов рекорд почти 55 часа, без да използва въглища за добиването на ток. Не беше нужно много време, за да се счупи този рекорд. CleanTechnica съобщи, че страната е изкарала 76 часа без замърсяващото гориво. Според изчисления на местния мрежов оператор, това е първият път от 80-те години на миналия век, когато е постигнато такова нещо.Страната започна периода без въглища в събота, 21 април, достигайки до вторник, 24 април, като в продължение на 76 часа и 10 минути не е използвано електричество, добито от мръсното гориво. Това може да не е последният безвъглищен рекорд на Обединеното кралство за тази година. Анализторът на Отдела за енергийно и климатично проследяване Джонатан Маршал заяви пред Гардиън наскоро, че постоянно нарастващият капацитет за възобновяема енергия в Обединеното кралство ще регистрира подобни постижения все по-често, показвайки ясно прогреса, постигнат през последното десетилетие.Какви източници са заменили въглищата? Енергийният микс от 10 ч. на 21 април до 10 ч. *** 24 април в 10 часа е включвал 30,3% електричество от газ, 24,9% от вятър, 23,3% от ядренаи централи, 15,3% от биомаса или други източници и 6,2% от слънчева енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
за Теменужка, дето е дружка на Гинчето:Възобновяемите енергийни източници в Германия покриха над 100% от търсенето на електроенергия в страната на 1 май. Това прати цените на електричеството в отрицателната зона, сочат последните данни на правителството.Увеличаването на производството на чиста енергия в Германия през май даде около 50GWh енергия от възобновяеми източници, включително около 27GWh от вятърна енергия и 20GWh от слънчева енергия, според данни на федералното правителство за енергийния пазар. Постижението е резултат отчасти от благоприятните метеорологични условия и отчасти от намаленото търсене, тъй като 1 май е празник в Германия.Производството на ток от изкопаеми горива междувременно спадна под 1,5 GW. Цените на едро на електроенергията стигнаха до почти -36 евро за мегаватчас, като излишната мощност бе изнесена за съседни страни. В резултат на това Чехия, Словакия, Австрия и Швейцария също се похвалиха с отрицателни цени на електроенергията за 1 май, според анализатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
vaskodd
преди 5 години
Вариант 1: крадват се много пари.Вариант 2: крадват се много много пари.Няма да изберат вариант, в който ще има полза за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още