IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Няма причина да се бави инфраструктурният напредък

Темата не е само къде ще върви тръбата на „Турски поток“, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество, каза вицепремиерът

11:16 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

При визитата ни в Русия българските представители са настоявали за диалог, а според вицепремиера Томислав Дончев дори само това е добър резултат.

"Даде се посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, образование, туризъм, икономика, стокообмен и енергетика", каза по БНТ вицепремиерът Дончев, коментирайки резултатите от срещата на правителствената делегация в Москва с президента Владимир Путин.

Той посочи, че при разговорите не можело да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.

"Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата", каза вицепремиерът. 

По думите му на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е много добро начало.

На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория, заяви вицепремиерът.

По думите му за разлика от Южен поток, тук нещата трябва да бъдат адекватно фондирани от законова гледна точка, за да не се налага след 2-3 години да се получава натиск. Трябва да се свърши много техническа работа. Няма нито една причина да се бави инфраструктурният напредък, коментира Дончев.

За проекта АЕЦ "Белене" Дончев заяви, че трябва да бъде реализиран на пазарен принцип и да е съобразен с бъдещата консумация на електроенергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск пък да бъде поделен с частен инвеститор. Според него има разбиране от руската страна за този подход.

"България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското положение, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не означава, че не можем да търгуваме, да правим бизнес с други държави", каза още Дончев.

Технологиите и IoT променят много индустрии, включително и традиционния сектор енергетика, но също и инфраструктурата. Първата годишна конференция E-Infratech, организирана от Investor.bg и Wolf Theiss на 21 юни 2018 г. в Капитал Форт, София, ще отвори платформа за дискусии върху възможностите, които свързаността и технологиите предоставят на обществото, индустрията и инфраструктурата. Повече за нея вижте тук

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още