IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ производители с предложения за договорите за разлика

От Асоциация "Хидроенергия" настояват да бъдат взети предвид спецификите на отделните производители при разработването на т.нар. "договори за разлика"

15:23 | 12.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциация "Хидроенергия", в която членуват почти половината от ВЕЦ-овете в страната, настоява да бъдат взети предвид спецификите на отделните производители при разработването на т.нар. "договори за разлика".

Този механизъм има компенсационен характер и цели да бъдат запазени финансовите условия на инвеститорите в енергийни мощности при излизане на свободния пазар. С договорите за разлика всъщност се покрива разликата между постигнатата цена на свободния пазар и преференциалната цена в договорите на производителите.

Освен централите, използващи възобновяеми енергийни източници, специални условия в договорите си получават още и заводските централи и "американските" ТЕЦ-ове в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Преференциите се получават по силата на зеленото законодателство в Европа, както и заради насърчителните мерки за развитие на иновациите в сектора (по отношение на когенерациите).

От "Хидроенергия" коментират, че при определянето на компенсацията в договорите за разлика трябва да бъде използвана "справедлива диференцирана референтна цена", която да отчете особеностите на средностатистическото разпределение на производството на дневна и нощна енергия, което е различно спрямо различните ВЕИ производители.

ВЕЦ-овете в България са особено активни в първите месеци на годината и до юли-август, а в пълноводни години и още през май-юни вече са достигнали своето нетно специфично производство и излизат на свободния пазар. За останалите ВЕИ производители моментът, в който излизат на свободния пазар, е различен, но обикновено към края на годината повечето централи са достигнали своето нетно производство. То се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране и на негова база се определят и количествата електроенергия, която се изкупува задължително от Националната електрическа компания (НЕК) от дадения производител.

С пълната либерализация обаче цялото произведено количество електроенергия ще се търгува на свободния пазар. Разликата между пазарната и преференциалната цена ще се покрива от Фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Според Асоциация "Хидроенергия" обаче това може да стане само ако бъдат предприети мерки за обезпечаване на неговата платежоспособност и оперативна самостоятелност, което да гарантира функционирането му по ефективен и прозрачен начин.

"Гарантирането на стабилността на приходите е основна цел при осъществяването на преход към един финансово и социално по-устойчив енергиен пазар", пише в позицията на организацията, изпратена до медиите.

Оттам настояват за форма на държавна подкрепа за Фонда, за да бъде гарантирана платежоспособността му. Сроковете на договорите за разлика трябва да не бъдат по-кратки от сроковете на действащите към момента споразумения, за да бъдат гарантирани законните интереси на инвеститорите, допълват още от Асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
...т.е., целта е на всяка цена, печалбата да се реализира? Лошо няма. Откъде, обаче, и за чия сметка, ще се попълва то,и фонд? И защо държавата още не е поставила осезаемо експортно мито на е.енергията тъй, щото не родният потребител - физ.лице да субсидира експорта за своя сметка? Са'о *** - "търговци", без грам участие в изграждането и поддръжката на ЕЕС ли ще се облагодетелстват за сметка на цялото население на страната? Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още