IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 страни от ЕС предлагат участие на Западните Балкани в срещите на блока

Според държавите вносителки на предложението това ще подобри образа на съюза в региона

17:01 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над десет страни от Европейския съюз предлагат шестте държави от Западните Балкани, които кандидатстват за членство в общността, да имат право да присъстват на срещи на високо равнище на блока, преди още да са станали официално част от него. Това посочва агенция Ройтерс, позовавайки се на документ, изпратен до Европейската комисия в края на януари.

В него 12 страни членки на ЕС - Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия, искат задълбочаване на връзката между Западните Балкани и Брюксел, като предлагат годишна среща на върха между лидерите на блока и тези от Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

В текста от 12 точки се предлага също да бъде позволено на министри от балканските страни да участват в срещи на високо равнище в ЕС на теми като външна политика, транспорт, здравеопазване и околна среда, като те се предвижда да бъдат по-задълбочени от досега провежданите заседания с представители на страни извън съюза. 

„Това са мерки, които не струват нищо, но ще имат огромно политическо влияние и ще послужат за подобряването на европейския образ в региона“, се казва в документа, който също така призовава европейските лидери по-често да посещават Западните Балкани.

Шестте страни от дълго време се смятат за бъдещи членки на ЕС. Но на фона на тревоги в някои европейски столици за цената от новата вълна на разширение и бавния прогрес на региона в политическите, съдебни и икономически реформи все повече граждани на Западните Балкани започват да се чудят дали ще се стигне до европейско членство в обозримо бъдеще, посочва още агенция Ройтерс.

Според социологическо проучване от януари сърбите биха гласували с едва минимално мнозинство в подкрепа на членството в ЕС, ако въпросът бъде поставен на референдум. Това представлява значителен спад от 73-те процента, регистрирани през 2009 г.

Властите в Германия – най-големият вносител на европейско финансиране за кандидат-членки, също са предпазливи по отношение на приемането на страните, посочвайки, че те все още имат проблеми с организираната престъпност, корупцията и върховенството на закона.

Ройтерс посочва също, че България, която пое шестмесечното ротационно председателство на съвета на ЕС, ще е домакин на специална балканска среща на върха през май, а Великобритания ще е домакин на друго подобно събиране през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още