IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

48 000 души работят за Европейския съюз в Брюксел

Те осигуряват 7% от цялата заетост в един от трите административни региона в Белгия

20:49 | 04.06.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

48 000 души, работещи за евроинституциите, живеят в Брюксел, съобщи статистическото бюро на града. Те осигуряват 7% от цялата заетост в един от трите административни региона в Белгия – Брюксел-столица, съобщава Dnes.bg.

Става дума за работещите в трите основни институции: Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, както и в европейските училища и агенции. Тук са включени и хората с белгийски договори, наети от посолствата и консулските служби. Еврочиновниците са 77 на сто от всички работещи за ЕС, а работещите в посолствата 16 на сто.

Всеки пети от тези служители - 9600 души, има белгийско гражданство, но най-добре пласираните чужденци са италианците, твърди статистическата агенция. Те са 11% от всички служители в евроинституциите. След тях идват французите (9%) и испанците - 8%. Германия, която има най-многобройно население - водещ критерий при разпределение на местата, е представена със 7 на сто от служителите. Затова пък и тримата най-старши еврочиновници на Комисията, Парламента и Съвета, както и на дипломатическата служба на ЕС - са германци.

13-те “нови страни” в ЕС са представени с 22 на сто сред персонала. От Източна Европа най-многобройни сред еврочиновниците са поляците (5%), следвани от румънците (4%). Поляците и румънците са повече от холандците и скандинавците взети заедно, изчисляват статистиците. Британските граждани в евроинституциите са 1600 души. Все още не е ясно дали те ще могат да запазят работата си след излизането на Великобритания от ЕС в края на март догодина.

Статистическата агенция на Брюксел установява, че еврочиновниците имат предпочитание основно към два квартала в града: Иксел и Етербек, където са се установили да живеят. По-компактни групи еврочиновници има още в Сен Йос и Одъргем, но те са под 1% в някои от по-богатите квартали като Укъл и Волуве, които са по-плътно заселени от белгийци.

Жените преобладават в евроофисите - 52 процента, а мъжете са 48 на сто. Силният пол обаче заема по-високи позиции в йерархията. Жените началници са под 40 на сто.

Изследването установява, че работещите за ЕС като цяло са по-възрастни от трудещите се в Брюксел извън международните институции. Докато 86 на сто еврочиновниците са средно на 35 или повече години, извън “европейския квартал”, където са институциите, 69% от работещите в останалите части на белгийската столица са в тази възрастова група. Само 4 на сто от еврочиновниците са под 30 г., а 6 на сто са над 60 г. Масата служители в ЕС в Брюксел са 40-44 годишни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
В МВР работят общо 47 054 души, това е към април 2018 :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
а с какво ти го влошиха и моля без общи приказки като кривите краставици и джендърите :):) ... иначе е факт че има нужда от реформа, ама ае без демагодия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Урановите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Подобриха своя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
mvr0306
преди 5 години
С какво подобриха живота ни тези 48 000 слижители? Моля без общи приказки от сорта на "дигитална свързаност", "справяне с предизвикателствата", "климатични промени" , "солидарност", "визия за бъдещето", "дебата за Европа" и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още