IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 млн. евро от Европейския инвестиционен фонд отиват към Източна Европа

Част от средствата са предназначени за български малки и средни предприятия

22:01 | 07.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките и средните предприятия в Централна и Източна Европа ще получат 500 млн. евро от Европейския инвестиционен фонд. Средствата ще бъдат отпуснати за предприятия от България, Чехия, Хърватия, Словакия, Унгария и Румъния. Средства получават и две държави, които не са членове на ЕС - Сърбия и Босна и Херцеговина.

Европейският инвестиционен фонд е част от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Подкрепа за тази операция има от програмата Хоризонт 2020, Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който е ключовият инструмент на Плана Юнкер, посочват от Европейската комисия.

Фондът сключи споразумение с UniCredit за разпределение на средствата под формата на нисколихвени заеми. Те ще бъдат насочени към повече от 500 иновативни компании, допълват от Брюксел.

Целта на Фонда е да насърчи кредитирането на бизнеса, както и да подкрепи икономическия растеж на ЕС и създаването на нови работни места. Фокусът е насочен към микро, малките и средните предприятия в областта на иновациите и проучванията.

Европейският инвестиционен фонд сключи още едно ключово споразумение днес - в подкрепа на жените предприемачи в Испания. То е на стойност 250 млн. евро и ще се изпълнява в сътрудничеството с Caixa Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още