Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

АЦБ включва и ефектите от климатичните промени в стрес тестовете на банките

По думите на Марк Карни се обмисля проучвателният сценарий за 2019 г. да е посветен на рисковете и възможностите от изменението на климата

АЦБ включва и ефектите от климатичните промени в стрес тестовете на банките

Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) планира да включи и ефектите от климатичните промени в стрес тестовете на британските банки най-рано от следващата година. Това ще представлява безпрецедентен ход от страна на централна банка в голям финансов център.

По думите на гуверньора на АЦБ Марк Карни пред в. Financial Times в момента се прави оценка на рисковете и възможностите от включването на ефектите от промените в климата в т. нар. проучвателен сценарий за 2019 г.

Още по темата

Централната банка провежда тестове сред най-големите банки в страната всяка година на базата на даден сценарий, за да гарантира, че те разполагат с достатъчно капитал да устоят на сътресенията, без да имат нужда от спасяване. Също така на всеки две години се прави тест на базата на проучвателен сценарий, който банките не могат нито да преминат, нито да се провалят. Вместо това при необходимост се издават препоръки за наблюдение в дадена област.

Първият подобен тест през 2017 г. беше фокусиран върху заплахите и възможностите на финтех индустрията и завърши със заключението, че традиционните кредитори са оптимистично настроени с надеждата, че новите технологии ще им позволят да намалят разходите си, без да губят пазарен дял.

„От първия (такъв тест – бел. ред.) научихме много за това как банките успяват или не успяват да се справят с тези въпроси. Беше доста поучително“, заяви Карни, който допълни, че ако следващият тест не бъде посветен на климатичните промени, то най-вероятно този след него ще бъде.

Проучване на АЦБ от по-рано тази година установи, че едва 10% от банките в страната имат достатъчно дългосрочни възгледи по отношение на климатичните рискове.

И въпреки че Карни не уточни какви точно рискове, свързани с климата, биха могли да бъдат анализирани, някои финансови институции вече разглеждат въпроси като това как ипотечните портфолиота могат да бъдат засегнати от наводненията например и как инвестирането в дадени компании, като петролните, ще се отрази върху глобалното затопляне.

Решението на АЦБ се взима на фона на съобщения, че емисиите на въглероден диоксид в световен мащаб се ускоряват с най-бързия си темп от седем години насам, достигайки рекордни нива през 2018 г.

Централната банка вече предложи управителните съвети на големите финансови институции да определят човек от ръководството, който да отговаря за справянето с рисковете от климатичните промени и да се отчита пред съвета.

Карни обаче заяви, че е против намаляването на капиталовите изисквания за банки, ако те инвестират в зелени проекти. По думите му банките трябва да бъдат поощрявани, ако рисковете на инвестицията им са значително по-ниски.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия