IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France KLM свива полетите си с до 90% заради COVID-19

Въпреки взетите мерки компанията прогнозира осезаемо влошаване на финансовата прогноза в сравнение с обявената по-рано

15:12 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg</p>

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Air France KLM ще ограничи значително летателната си активност заради кризата с глобалното разпространение на коронавируса в следващите няколко дни, намалявайки постепенно предлагането с между 70 и 90%.

Драстичната крачка се случва като резултат от строгите мерки за забавяне на разпространението на епидемията, които много страни предприемат, включително ограничения за движение на пътници. Тези рестрикции от своя страна водят до тенденция за спад в търсенето, трафика и продажбите на Air France-KLM Group.

По план намаляването на капацитета трябва да продължи 2 месеца, като  групата ще следи всекидневно ситуацията с готовност да коригира мерките си при необходимост. В резултат на ограничените операции Air France ще приземи всичките си Airbus 380, а KLM - всичките си Boeing 747.

За да се справи със ситуацията, групата вече е предприела редица сериозни мерки, с които да съхрани паричния си поток. Взети са мерки за допълнителни икономии, които ще генерират 200 млн. евро през 2020 г. Същевременно капиталовите разходи от инвестиционния план ще бъдат намалени с 350 млн. евро, като тук ще бъде добавен и размерът на инвестициите за поддръжка, които ще бъдат съкратени заради ограничените операции

Air France и KLM ще проведат консултации с представители на служителите си относно мерки вследствие намаляване на дейността, в това число прилагането на частична заетост

През миналата седмица Air France-KLM Group си осигури револвираща кредитна линия на обща стойност 1,1 млрд. евро, а KLM си осигури кредитна линия на стойност 665 млн. евро.

Към 12 март групата и нейните дъщерни дружества разполагат с повече от 6 млрд. евро в брой и парични еквиваленти.

Въпреки взетите мерки Air France-KLM Group прогнозира осезаемо влошаване на финансовата прогноза в сравнение с обявената при публикуването на годишните финансови резултати. Според изчисленията намаляването на променливите разходи ще компенсира едва около 50% от спада в приходите от пътническия поток преди допълнителните мерки за икономии.

В този изключително сложен контекст от Air France-KLM Group приветстват заявените намерения на правителствата на Франция и Нидерландия да разгледат всички възможности за подкрепа на двете авиокомпании.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още