IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Bayer поскъпнаха след наемането на нов адвокат

Американският хедж фонд Elliott влиза в компанията от Леверкузен

15:31 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Bayer AG поскъпнаха най-много от десетилетие насам, след като компанията е наела адвокат, който да се бори срещу няколко правни случая в рамките на казуса с хербицида Roundup и след гласуваното доверие от Elliott Management Corp.

Хедж фонд инвеститорът от империята на американския милиардер Пол Сингър, известен с агресивната си намеса в компаниите, в които инвестира, обяви публично влизането си в германския химичен концерн.

„Elliott участва с общо 1,1 милиарда евро в селскостопанската и химическата група от Леверкузен“, заяви хедж фондът. На фона на пазарната стойност на компанията от около 54 милиарда евро това не изглежда голям дял, но влиянието на Elliott не бива да се подценява, пише DPA.

Сингър е известен с това, че прилага волята си с агресивни методи. Фондовете му са известни със спекулациите срещу затруднени компании и суверенни държави. Независимо дали става дума за принудителната оставка на бившия шеф на Siemens Клаус Клайнфелд от американската компания Arconic, която оглавяваше, или от  дълговите битки на пазара на облигации на кризисни държави като Гърция или Аржентина, Сингър често в последните години се намесва с най-различни методи.

Неговите фондове обаче далеч не предизвикват бунтове и съдебни дела сред акционерите, където и да навлязат. В Bayer хедж фондът първоначално показа своята приятелска страна и приветства последните стъпки за справяне със съдебния процес срещу хербицида със RoundUp със спорния глифозат. Elliott бил убеден, че създаването на специална комисия е правилният начин за решаване на проблемите. Bayer вече загуби три дела, при които се твърди, че има риск глифозатните продукти на американското дъщерно дружество Monsanto да причиняват рак. Групата е изправена пред около 13 400 допълнителни съдебни иска.

„Действията на Bayer за укрепване на отговора си спрямо вълната от съдебни дела, включително наемането на адвоката Джон Бейснър като съветник, сигнализират за „промяна на стъпките“, се казва в изявление на фонда от Ню Йорк. Акциите поскъпнаха с 8,3% във Франкфурт в четвъртък, което е най-големият ръст в рамките на деня от март 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още