IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антоний Гълъбов: ЕС има нужда от нов договор заради мигрантите

Лисабонският договор вече не дава достатъчно инструменти, смята политологът

12:40 | 25.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма нова миграционна вълна. ЕС не е подложен на миграционен натиск в момента, за да е нужно да реши този въпрос в някакъв спешен и краткосрочен порядък. Това каза по БНР политологът Антоний Гълъбов по повод вчерашната работна неофициална среща на високо равнище в Брюксел по въпросите на миграцията.

„Намираме се в известна пауза по отношение на миграционния натиск, тъй като платежоспособното търсене намалява. Онези мигранти, които можеха да си платят сериозни суми, за да стигнат до Германия или до скандинавските страни, вече преминаха“. Втората добра новина е, че всички тези политици, които се събраха вчера, са значително по-осезаемо повлияни от процесите, които се случват в собствените им страни, каза той.

Политологът е категоричен, че за разлика от решението, което беше в основата на напрежението преди две години и разбирането, че на квотен принцип могат да се преразпределят нелегални имигранти, сега тези политици са много по-внимателни към обществените настроения и много по-чувствителни към движенията  в собствените си общества.

"Механизмите на интеграция и социализиране на миграционните групи не са добре развити и в момента във европейски страни има тежки проблеми, свързани със социалната интеграция“, обясни политологът.

Според него проблемът, по който има по-съществени различия, е „така наречената вътрешна миграция – обратната вълна, която трябва да бъде управлявана в някакъв разумен и европейски мащаб".

Гълъбов напомни, че България се движи в пакета от страни, които са външни граници на Европейския съюз, заедно с Гърция, Италия, Испания, Франция, които настояват да има специално отношение към външните граници на Европейския съюз, включително с усилване на "Фронтекс" и предвиждане на допълнителни средства.

„Европейският съюз има нужда от нов договор, тъй като този от Лисабон вече не дава достатъчно инструменти за решаването на важни проблеми", категоричен е Гълъбов. "Смяната на управляващите политически партии в Европейския съюз е по посока на втвърдяване на тона. Заговори се за вътрешно блокиране на части от територията на Европейския съюз, което е много обезпокояваща тема на фона на усилието за търсене на общи решения.“.

По думите на социолога Европейският съюз трябва да има обща позиция по това какви са режимите за защита на бежанци, откъде нататък става дума за имигранти, доколко тези мигранти са законно пребиваващи на територията на нашите страни.

Антоний Гълъбов е на мнение, че по принцип квотните инструменти са левичарски инструменти и винаги дават много негативни резултати.

„Първата стъпка трябва да дойде от Европейската комисия. Идеята за квотно разпределение трябва да бъде свалена напълно. Това ще отвори възможността за водене на по-смислен разговор“, смята политологът.

Той посочи, че вътрешнополитическият дебат у нас „не е на нивото на този европейски хоризонт“ и БСП се опитва да извлече краткосрочен дивидент от атакуването на темата.

„Това е риск, който БСП пое през последните две години. С новото си ръководство БСП звучи много повече националистически, отколкото социалистически и в това отношение опитът да се усилва ехото на подобен тип консервативен национализъм не звучи смислено от страна на БСП“, показва анализът на Гълъбов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още