IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия прие председателството на ЕС

Курц обяви още, че страната му ще работи усилено за „една сигурна и обща Европа"

15:13 | 30.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Ние искаме да работим за един много силен Европейски съюз. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц на церемонията за приемане на председателството на ЕС от премиера Бойко Борисов, предава агенция „Фокус“

Курц обяви още, че страната му ще работи усилено за „една сигурна и обща Европа“.

„Избрахме това място, за да не затваряме гостите си в една заседателна зала, а да можем да ви приемем в сърцето на Австрия. Горди сме, че на 1 юли можем да приемем председателството. За нас това е чест, но и отговорност. Европа се намира в трудно и сложно положение, ситуацията не лесна. Съществуват различни напрежения с Русия и САЩ. Европа преживява Брекзит. Австрия желае да бъде страна, която изгражда мостове“, каза канцлерът на Австрия. 
„Желаем да намалим тези напрежения. Желаем да работим за силен ЕС. Нашето мото е „Европа, която защитава“.

Радваме се, че можем да бъдем домакини на следващото председателство. Ще работим интензивно през следващите 6 месеца“, каза още Курц и благодари на Бойко Борисов за чудесната работа, която България свърши по време на своето председателство. 

Нашето лого беше "Съединението прави силата", на Австрия е "Европа, която защитава", а ние можем да се защитаваме само когато сме единни. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по предаване на председателството на Съвета на ЕС от България на Австрия в курорта Шладминг, цитиран от БТА..

Приветствия към хората, дошли на церемонията, направи и Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

С голяма радост съм тук, защото и нашите планини приличат на това място, каза Борисов. „Със Себастиан Курц сме имали непрекъснат диалог по време на българското председателство, за да може нашите приоритети да бъдат надграждани по време на австрийското председателство“, обясни българският премиер. Ние сме винаги насреща за помощ или за мнение през следващите шест месеца, добави той.

Времето е много сложно, но пожелавам успех на Австрийското председателство, за да има Европа, която защитава всяка една държава, посочи Борисов.

Доналд Туск посочи, че логото, което Австрия е избрала, е много подходящо, за да се защитава територията и границите на Съюза. Австрия винаги е била в сърцето на Европа, не само икономически, но и политически. Европа очаква от нас решимост в нашите действия да възстановим усещането за сигурност и ред, добави Туск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Любимеца на Шварценегер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Money
преди 5 години
Младото австрийско фашистче ще председателства...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още