IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние отхвърли замразяване на преговорите за Brexit

Основен проблем в преговорите продължава да е казсуът с ирландската граница

22:36 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че ако не бъде постигната сделка за ирландската граница, ще се увеличи рискът от проблематичен развод. Той обаче изключи прибягването до наказателни мерки, например замразяване на преговорите с Великобритания, съобщава Bloomberg.

Преговорите около Brexit са в застой заради въпросa с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Макар че и двете страни искат да поддържат границата между Великобритания и ЕС отворена след Brexit, никой не излиза с предложение, което да е приемливо за всички. ЕС иска идеи от Великобритания навреме за срещата на високо равнище на 28 юни, но не е ясно какво ще направи ЕС, ако не получи това, което иска. Засилената реторика е една от опциите.

На въпрос в Будапеща дали ЕС ще замрази преговорите, ако не се стигне до споразумение, Мишел Барние отхвърли идеята.

„От общ интерес е да постигнем напредък“, каза той за Bloomberg News. “Нищо няма да бъде замразено, нямаме време да замразяваме, времето лети, часовникът тиктака. Ако не постигнем достатъчен напредък, може да има по-голям риск за последния етап“.

И двете страни искат да постигнат сделка по развода като цяло до октомври, а срещата на лидерите през юни е последната планирана дотогава. Разговорите ще стартират отново тази седмица в Брюксел и британските преговарящи се готвят да представят ново предложение за ирландската граница, сочат двама запознати източници.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още