IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баварските съюзници на Меркел дадоха положителен сигнал за стабилност в Берлин

Миграционното споразумение на ЕС, договорено вчера, е движение в правилната посока, заяви заместник-лидерът на парламентарната група в Бундестага

14:45 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер (вдясно) <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер (вдясно) Снимка: Ройтерс

Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) реагираха положително на постигнатото снощи миграционно споразумение между лидерите на Европейския съюз. В края на тази седмица Меркел и лидерът на партията Хорст Зеехофер се очаква да се срещнат на ключова среща, целяща решаването на спора между партньорите относно политиката за бежанци на Берлин.

Заместник-лидерът на ХСС в Бундестага Ханс Михелбах заяви в петък, че членовете на партията ще направят оценка на договореното на срещата на върха, което със сигурност представлява положително развитие. По думите му съюзът между ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера остава „абсолютен приоритет“.

„Това е положителен сигнал, че нещата в Европа се движат в правилната посока“, заяви Михелбах в телевизионно интервю, цитиран от Bloomberg. „Трябва да признаем, че има движение и от наша гледна точка това може със сигурност да се приеме положително“, допълни той.

По-рано този месец Зеехофер, който е и вътрешен министър в Германия, постави ултиматум на канцлера от две седмици до края на днешната среща на върха, в които тя да сключи двустранни споразумения с други държави от ЕС за решаване на въпроса с връщането на мигранти от Германия. В противен случай той заплаши, че ще започне да връща хора на германската граница.

Идеята за еднолични действия не се понрави на Меркел, което от своя страна увеличи напрежението в коалицията, както и опасенията за нейното разпадане.

„Искаме да работим заедно“, категоричен бе Михелбах.

Ако обаче се стигне до еднолични действия на Зеехофер, то това почти със сигурност ще означава неговото отстраняване, водещо до разпад на дългогодишния консервативен алианс.

Подобно развитие на ситуацията ще остави Меркел без мнозинство в парламента. Ако това стане, пред нея има няколко варианта – тя може да остане начело на страната и да управлява с правителство на малцинството, разчитайки на отделни партии от Бундестага за подкрепа, посочва Ройтерс.

Колкото до възможността от предсрочни избори, според експерти тя е малко вероятна предвид силните позиции на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Агенцията допълва, че един от най-важните фактори за оцеляването на Меркел може да се окаже това доколко собствените ѝ депутати от ХДС ще останат зад нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още