IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Еврозоната трябва де се реформира независимо от кризата в Италия

Според Олаф Шолц италианците остават едни от най-проевропейски настроените жители на Стария континент

23:23 | 29.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврозоната трябва да продължи с усилията си да подсили блока на единната валута независимо от политическите трудности в Рим. Това заяви германският министър на финансите Олаф Шолц, според когото Италия остава една от най-проевропейски настроените държави на Стария континент.

„Независимо от факта, че съществува широк спектър на политически представителства в различните страни, имаме нещо общо“, коментира Шолц по време на конференция в Берлин, цитиран от Ройтерс.

Според германския финансов министър преобладаващата част от италианците подкрепят Брюксел, което прави страната една от най-проевропейските на континента.

В интервю за Bloomberg Шолц допълни още, че е оптимист по отношение на Рим, въпреки че политическият дебат за ново правителство продължава. „Но това не е нещо, което ще промени проевропейския подход на повечето италианци“, категоричен бе той.

Коментарът на финансовия министър е един от най-обширните от член на германското правителство след ескалирането миналата седмица на политическата криза в третата по големина икономика на еврозоната.

По-рано в понеделник германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е важно да си спомним, че „в еврозоната имаме принципи“, намеквайки за правилата за фискална стабилност във валутния съюз.

В същото време по-рано днес италианската Демократична партия обвини „Лигата“ и Движението „Пет звезди“ в подготовката на план за извеждането на Рим от еврозоната в случай, че опитите им за съставяне на ново правителство са успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
lozkhris
преди 5 години
ЕЗ и еврото са проект на САЩ и Германия. Те обслужват само и единствено техните интереси - финансови и корпоративни. Гражданите на нито една страна, приела валутата, не са питани дали искат, или не въвеждането и'. Премахването на националните валути в Европа изземва правото на всяка страна да управлява финансите си и следователно иззема и независимостта им, като ги прави все по-задлъжняли и зависими от мултинационалните банки и политическите прищевки на големите от двете страни на Атлантика. Всичко това стана, разбира се, с подкрепата на корумпираните политици, управляващи тези страни. Естествените процеси на съпортива в малките държави се потувашават с пари и не много шум. Обаче в голми икономики като Италия е сложно - освен много пари са нужни и крути мерки - ще свалиме Берлускони, ще подкупим президенти, ще фалшифицираме избори. Какво ще стане в Италия сега? Просто - ще има поредни избори, които ще бъдат фалшифицирани и 5Stelle и Лигата ще бъдат лишени от проценти. От там нататък еврото е спасено...засега. За икономиката на Италия и италианците на никой не му дреме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още