IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Иранското споразумение не може да бъде предоговаряно

Главен приоритет е съхраняването на договора, посочи говорител на германските власти

21:39 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде БТА.

„За нас позицията остава ясна - главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни“, заяви говорителят.

„Абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.", добави той.

Говорителят припомни също, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема.

„Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ“, каза още представителят на Берлин.

По време на общата си пресконференция с американския държавен глава Доналд Тръмп във Вашингтон Макрон заяви, че иска предоговаряне на ново споразумение с Иран, съобщи Bloomberg.

„Казвам от няколко месеца, че това не е задоволителен договор“, каза президентът и допълни, че „ние искаме нов договор с Иран“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още