IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън изглежда ще спечели вота в четвъртък, но остава неясно с колко

Според различни социологически проучвания през уикенда консерваторите ще получат мнозинство, разликата е в прогнозите за това какво ще бъде то

13:41 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само четири дни преди парламентарните избори във Великобритания, които трябва да определят бъдещето на отношенията с Европейския съюз (ЕС), социологическите проучвания дават убедителна преднина на настоящия премиер Борис Джонсън. Той е напът да се сдобие с мнозинство в парламента, освен ако опонентите на Brexit не успеят да се координират срещу него.

Всички допитвания в неделната преса поставят Консервативната партия на първо място след изборите в четвъртък. Налице са някои признаци, че опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин затваря преднината, но във всеки случай не с достатъчно, за да изтласка консерваторите извън управлението.

„Никой не може да изключи изненади, особено след изненадата през 2017 г., но на пръв поглед Джонсън е напът да отбележи победа“, посочва Антъни Уелс от социологическата агенция YouGov. Според него има разлика в някои допитвания, но тя е между голямо, средно и малко мнозинство.

Един от възможните катализатори за разочарование на торите – ако опонентите на Brexit успеят да убедят избирателите да гласуват „тактически“ за кандидата, който има най-голям шанс да победи консерваторите. Но това става особено трудно на местата, където резултатите са близки, тъй като невинаги е ясно кой е кандидатът с най-голям шанс да победи кандидата на консерваторите.

Това обаче далеч не е единственият проблем на лейбъристите. Ефект оказва и скандалът с антисемитистките настроения в партията при управлението на Корбин.

В изказване от уикенда за Sky News Борис Джонсън отхвърли опасенията, че стоките, пътуващи между Северна Ирландия и Великобритания ще трябва да преминават инспекции. „Няма да има проверки“, заяви той.

Посланието на премиера от миналата седмица в предизборната му кампания бе това за ограничаването на миграцията. Но подробностите около предлаганата от него имиграционна система по австралийски модел, базирана на точки, показват, че няма да има значителна промяна спрямо сега работещата система във Великобритания. И двете ще предоставят безпроблемен достъп до страната на високо образованите и богатите, както и възможност за гражданство за хората с необходими за икономиката умения.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още