IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската банка Barclays отчете загуба за първото тримесечие

Това се дължи предимно на уреждане на дело в САЩ във връзка с продажбата на ипотечни ценни книжа

12:18 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският кредитор Barclays отчете загуба за първото тримесечие на годината, след като трябваше да плати 2 млрд. долара за уреждането на дело в САЩ във връзка с продажбата на ипотечни ценни книжа.

Банката също така трябваше да отдели допълнителни 400 млн. паунда, за да покрие жалби за неправомерна продажба на застраховки за гарантиране на плащанията, съобщава ВВС.

За първото тримесечие на годината Barclays отчита загуба преди облагането с данъци в размер на 236 млн. паунда (329 млн. долара). За сравнение, по същото време на миналата година беше отчетена печалба от 1,682 млн. паунда. 

Но изключвайки съдебните разходи се наблюдава ръст от 1% в печалбата до 1,7 млрд. паунда (2,3 млрд. долара).

„Това тримесечие ние… достигнахме споразумение с американското министерство на правосъдието, за да решим въпрос, свързан с продажбата на жилищни ипотечни ценни книжа между 2005 г. и 2007 г.“, посочи главният изпълнителен директор на банката Джес Стейли.

Въпреки това от Barclays заявиха, че все пак възнамеряват да изплатят на своите акционери дивиденти от 6,5% на акция.

Миналата седмица стана ясно, че Стейли е заплашен с глоба от британските регулатори заради това, че е нарушил закона с опитите си да установи самоличността на лице, подало анонимен сигнал за съмнения пред управителния съвет на банката. Британските власти започнаха разследването си срещу изпълнителния директор преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още