IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент ще проведе тричасов извънреден дебат за Brexit

Той беше одобрен от председателя на Камарата на общините

21:26 | 03.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу одобри извънреден дебат в парламента за Brexit, предложен от група депутати, които искат да блокират напускане на ЕС без сделка, предава Ройтерс.

Предложението бе внесено от депутата Оливър Летуин, който заяви, че предвид суспендирането на парламента обсъждането на въпроса дали той приема Brexit без сделка е станало спешно. Няколко консерватори подкрепиха предложението за извънреден дебат.

Дебатът ще се състои тази вечер и ще продължи около три часа, допълни Бъркоу. Депутатите планират да изземат контрол върху парламентарния дневен ред в сряда в опит да прокарат законопроект, който да принуди премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на Brexit.

Според наблюдатели правителството ще загуби утрешния парламентарен вот.

По-рано днес Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като депутатът от собствената му Консервативна партия Филип Лий премина в редиците на подкрепящите Европейския съюз либерални демократи.

Лий заяви, че решението му е било продиктувано от „изнудването и лъжите“ на правителството на Джонсън, което според него „се стреми агресивно към Brexit с вредни последици по безпринципен начин“, съобщава Bloomberg.

„Не очаквам да съм последният човек, който ще вземе това решение. Не съм напуснал партията си. Моята партия ме напусна“, каза Лий в интервю за Sky News.

В същото време Джонсън заяви, че никога няма да отстъпи пред исканията за ново отлагане на Brexit, предадоха ДПА и БТА.

"Никога няма да изоставя контрола върху нашите преговори по начина, който изисква лидерът на опозицията", каза Джонсън пред парламента.

Преди това лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се обяви в подкрепа на многопартиен законопроект, който ще задължи премиера да отложи до 31 януари 2020 г. срока за излизането от ЕС.

Джонсън обвини поддръжниците на законопроекта, че искат "да възпрепятстват изпълняването на волята на народа" и "да преобърнат резултата от референдума" за Brexit през 2016 г.

Европейският съюз ще изчака да види дали британските депутати ще блокират Brexit, преди да сключи нова сделка, каза още Джонсън, цитиран от Ройтерс."Те няма да направят отстъпки по отношение на страната ни, докато не видят, че Камарата на общините няма да блокира Brexit", каза премиерът в парламента.

Борис Джонсън е категоричен, че ако депутатите гласуват днес срещу правителството му, то британският народ трябва да реши на избори кой да преговаря с Европейския съюз, заяви говорител на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
Shadow1
преди 4 години
Ей сега ще подготвя втория референдум като услига за Великобритания.REFERENDUM ON EU MEMBERSHIPQ1) Do you want the UK to Remain in the EU? Yes NoQ2) Do you understand that by answering with "No" to Q1 your vote will be irnored? Yes NoПращайте им го, да го принтират това 60 милиона пъти и да приключваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още