IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Brexit без сделка е една много ясно доловима възможност

Комисията отново призова европейските граждани и бизнеса да са готови за подобна вероятност до 31 октомври

18:08 | 03.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е една „много ясно доловима възможност“ и европейските граждани и бизнеса трябва да са готови за Brexit на 31 октомври. Това предупредиха от Европейската комисия на фона на зачестилите от Брюксел предупреждения за подготовка за най-лошия възможен сценарий, съобщава Ройтерс.

На въпрос дали Brexit без споразумение сега е най-вероятният сценарий говорителката на ЕК Мина Андреева заяви: „Бих казала, че това е една много ясно отчетлива възможност, точно поради което ние отправихме този финален призив за подготовка в случай на Brexit без сделка“.

В същото време в Лондон британските депутати се опитват за пореден път да предотвратят раздялата с ЕС без споразумение, разпалвайки още повече очакванията за предстоящи предсрочни избори на 14 октомври.

По-рано във вторник говорител на премиера Борис Джонсън заяви, че евентуалните предсрочни избори ще бъдат проведени преди срещата на върха на европейските лидери на 17 октомври, отхвърляйки предположението, че ще има гласуване след напускането на ЕС.

Междувременно според източник на Bloomberg Джонсън е провел среща с бунтуващи се тори, като им е заявил, че усилията им за отлагане на Brexit ще са в ущърб на британската преговорна позиция. Запознатият е определил разговорите като „сърдечни“. Въпреки това според него все още има бунтовници, които няма да променят позицията си.

Други източници от държави членки на ЕС заявиха, че им е било съобщено, че преговорите между представители на Брюксел и Лондон ще се състоят всяка сряда и петък.

От своя страна Мина Андреева посочи, че макар да има ускоряване на преговорния процес откакто Борис Джонсън проведе срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в рамките на форума на Г-7 миналия месец, то все още няма постигнат съществен пробив.

„Не мога да съобщя за направени никакви конкретни предложения“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Всеки ден и при всяко отлагане ли да са готови и да се се запасяват с продукти нерви и търпение . Накрая Брекзитът ще е факт , когато вече никой не го очаква . Шокът ще е толкова голям , че едва ли по - добре може да се получи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още