IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фирми ще публикуват разликите в заплатите на шефове и работници

Активистите за справедливо заплащане приветстват плана

17:10 | 10.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На най-големите публични компании във Великобритания може скоро да се наложи да публикуват разликата в заплащането между техните изпълнителни директори и средностатистическия служител, пише BBC.
Британският министър на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк каза, че директорите на всички компании с над 250 служители ще са задължени да разкрият и обяснят различията в заплатите.

Активистите за справедливо заплащане, бизнесът и инвеститорските групи приветстват плана.

В последните години акционерите възроптаха против заплатите на изпълнителните директори и гласуваха против прекомерно високите им нива. 

Най-много се откроиха сумите, които е получавал бившият директор на рекламната империя WPP Мартин Сорел.

Но възнагражденията, особено на изпълнителните директори, често са свързани с цените на акциите.

Според новите правила освен оповестяване на заплатите, компаниите от списъка ще трябва да покажат какъв ефект има увеличението в цената на акциите върху заплатата на директорите, за да информират акционерите, когато те гласуват дългосрочни планове за стимул.

Плановете, които ще бъдат представени пред парламента в понеделник, са необходими заради съществуващите притеснения, че някои изпълнителни директори получават заплати, които не съответстват на представянето на компанията.

„Повечето от по-големите британски компании имат добри практики, но ние разбираме гнева на служителите и акционерите, когато заплащането на директорите не съответства на представянето на компанията“, каза Грег Кларк.

С този ход правителството се надява да положи началото на по-информиран дебат за това какво е честно, пропорционално заплащане на работниците от всички нива в бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още