IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел отхвърли поредното предложение на Лондон за Северна Ирландия

Идеята на Великобритания този път беше за по-дълго запазване на статуквото в опит да се избегне т. нар. „твърда граница“ между републиката и региона

13:25 | 25.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преходният период на Великобритания след излизането от Европейския съюз ще продължи до 2020 г. без отлагания след като блокът отхвърли идеята на Лондон за по-дълъг период на запазване на статуквото по отношение на митническия съюз и търговията в опит да се намери решение за ирландската граница. Това съобщи говорител на „Даунинг стрийт“ 10, цитиран от Ройтерс.

И двете страни се опитват да избегнат повторното връщане на пропускателни пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия, но досега Европейският съюз отхвърли предложението на Лондон, определяйки го като нереалистично.

Вместо това ЕС предлага вариант, при който Северна Ирландия да остане част от митническия съюз на ЕС, дори и след излизането на Великобритания.

Това обаче не е сред предпочитаните варианти за Великобритания, която продължава преговорите си за развода с Брюксел, който трябва да приключи следващия март. Преходният период, от своя страна, ще свърши в края на 2020 г., след което в сила трябва да влезе новото споразумение между страните.

В опит да направи предложението за ирландско решение на ЕС по-приемливо за страната правителството на британския премиер Тереза Мей обмисля прилагането на европейските мита за определен срок от време след 2020 г.

Според съобщения в медиите Мей готви предложение за нов преходен период, който да включва митническите отношения и търговията, продължаващ от 2021 г. до 2023 г., за да може по този начин да се избегне връщането на т. нар. „твърда граница“ между републиката и региона.

Говорителят на Мей заяви, че правителството има намерение да подготви ново митничско споразумение до края на преходния период. В същото време от Брюксел европейският комисар по въпросите на индустрията Елжбиета Биенковска призова Лондон да осигури „поне малко предвидимост“ що се отнася до периода след излизането от ЕС.

ЕС и Великобритания се надяват да постигнат някакъв напредък в преговорите си по време на следващата среща на върха на съюза в Брюксел след месец, като надеждите са, че рамките на окончателната сделка ще са готови до есента.

Без споразумение за Ирландия ЕС заплашва да откаже на Великобритания преходен период след Brexit, лишавайки бизнеса и гражданите от яснота за това какво ще се случи след раздялата със съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още