Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Буксуващата икономика на Италия може да подкопае плановете на новата коалиция

Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с най-бавен темп от всичките си партньори от създаването на валутния съюз през 1999 г.

Буксуващата икономика на Италия може да подкопае плановете на новата коалиция

Снимка: Архив Ройтерс

Сигналите за отслабване на икономиката в Италия и еврозоната усложняват плановете на новата коалиция от антисистемни партии за големи данъчни намаления и по-високи социални разходи, пише в свой анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

Когато икономиката на еврозоната се забавя, хронично вялата италианска икономика обикновено се забавя още по-рязко, което води до ефекта на доминото за държавните финанси.

Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с най-бавен темп от всичките си партньори от създаването на валутния съюз през 1999 година, а високата безработица и засилващата се бедност допринесоха за изкачването на Движение "Пет звезди" и "Лигата" до властта. 

Още по темата

Дори Италия обаче отчете скромно възстановяване, след като дълбоката двойна рецесия, която сви икономиката й с една десета, приключи през 2014 година. Миналогодишният темп на растеж от 1,5 % бе най-силният от 2010 година.

Предишното лявоцентристко правителство прогнозираше същия растеж и за текущата година, но след поредица косвени данни, тази цел може би е твърде оптимистична. Изглежда правителството на Движение "Пет звезди" и "Лигата" пое властта точно в началото на низходящия цикъл.

Промишленото производство се е свило с 1,2 % през април спрямо предишния месец, съобщи в понеделник (11 юни) стастистическата служба Истат. Това е трети спад за четири месеца, а годишният растеж на производството е най-слабият от една година.

Данните за бизнес доверието и анкети сред мениджърите по доставките в компании от секторите на производството и услугите трайно отчитат по-ниски стойности тази година, както и водещият композитен показател на Истат за икономиката като цяло.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с 0,3 % през първото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Годишният растеж от 1,4 % бе най-бавният от първото тримесечие на 2017 година.

"Сега изглежда, че растежът за второто тримесечие може да бъде дори по-слаб, отколкото през първото", посочва Стефания Томазини от икономическия институт Prometeia в Болоня.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро