IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на битовата енергия в България растат, но остават сред най-ниските в ЕС

На годишна база ръстът при електроенергията за бита е близо 5%, а при природния газ - 20,6%

16:54 | 30.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на енергията за бита в България през второто полугодие на миналата година отчитат значителни ръстове в сравнение със същия период на предходната година, но въпреки това остават едни от най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

От тях става ясно, че за вторите шест месеца на 2017 г. цената на тока за бита в страната е била най-ниската в блока, въпреки че се наблюдава увеличение от 4,8% на годишна база в национална валута. Това е и един от най-значителните ръстове за целия съюз.

Преди нас са Кипър (12,6%), Румъния (7,2%), Малта (7,1%), Естония (6,5%) и Великобритания (5,3%).

На обратния полюс най-значително поевтиняване регистрират в Италия (-11,1%), Хърватия (-7,5%), Словакия (-6,2%) и Гърция (-6,0%).

Изразени в евро, средните цени на тока за домакинствата у нас са били 0,098 евро за киловатчас. За сравнение, през първото полугодие на миналата година те са били 0,096 евро за киловатчас.

Подобно на предходния период и през последния най-скъпо електричество са ползвали гражданите на Германия (0,305 евро на киловатчас) и Дания (0,301 евро на киловатчас) при средни стойности за ЕС от 0,205 евро за киловатчас.

По отношение на цените на природния газ у нас увеличението на годишна база е второ по големина за съюза – с 20,6%, изразени в национална валута. Преди нас е само Естония със скок от 25,9% за година. Най-много цената е спаднала в Словения (-5.5%), Германия (-5.1%) и Люксембург (-4.8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още