IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият президент е против предсрочни избори и смята отново да назначи Бабиш

Според държавния глава предсрочни избори биха били оскърбление за избирателите и доказателство за безпомощността на политиците

18:50 | 23.05.18 г.
<p>
	Чешкият президент популист Милош Земан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чешкият президент популист Милош Земан. Снимка: Ройтерс

Президентът на Чехия Милош Земан се изказа срещу предсрочни парламентарни избори, ако действащият премиер Андрей Бабиш не успее да формира ново правителство, което да се опира на мнозинство в долната камара на парламента, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Земан говори днес на протичащия в Прага обществено-политически "Жофински форум". 

"Предсрочни избори биха били оскърбление за избирателите и доказателство за безпомощността на политиците. У мен постоянно надделява отрицателното отношение към предсрочни избори. Освен това те биха стрували на данъкоплатците почти 1 милиард крони (50 милиона долара)", каза президентът.

"Искам да посоча, че ще изпълня обещанието си и за втори път ще назнача Бабиш за премиер. Това ще стане независимо от изхода от референдума в Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) за допустимостта да се състави коалиция с оглавяваното от Бабиш политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), опираща се в парламента на подкрепата на комунистите", подчерта Земан.

Според него формирането на коалицията между АНО и ЧСДП може да завърши през юни. Веднага след това Бабиш ще бъде назначен за премиер.

Вътрешнопартийният референдум в ЧСДП започна в понеделник и резултатите от него се очакват на 15 юни. В първичните партийни организации (които са близо 1100) се гласува тайно. Ако във вота участват под 25 на сто от партийните членове, решение за коалиция ще вземе партийното ръководство, което препоръча на членовете да гласуват за сътрудничество на правителствено ниво с движението на Бабиш.

АНО спечели парламентарните избори през октомври м.г. с най-много места в парламента - 78 от общо 200, но това е недостатъчно за самостоятелно управление. Ако се стигне до коалиция с ЧСДП, правителството ще разполага със 108 депутати. Групите на социалдемократите и комунистите, съставляващи левия блок в парламента, наброяват по 15 депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още