IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за германската коалиция "Светофар" бе подписан

Финансовото планиране на досегашния финансов министър бе далновидно, каза бъдещият финансов министър Кристиан Линднер

15:37 | 07.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Номинираният за премиер Олаф Шолц (в средата), Кристиан Линднер (вляво) и&nbsp;&nbsp;Роберт Хабек, <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/CLEMENS</em> BILAN</p>

Номинираният за премиер Олаф Шолц (в средата), Кристиан Линднер (вляво) и  Роберт Хабек, Снимка:  EPA/CLEMENS BILAN

И на първата съвместна федерална пресконференция на новата коалиция „светофар" лидерът на FDP (Свободната демократическа партия) Кристиан Линднер отправи похвални думи към кандидата за канцлер Олаф Шолц (Социалдемократическата партия). Той заяви, че финансовото планиране на досегашния финансов министър е било "далновидно", така че бюджетното планиране за следващата година, което предвижда нови заеми в размер на 100 млрд. евро, е „адекватно" към днешна дата.

Но Шолц не беше единственият, който получи похвала от Линднер: когато беше запитан за строгия курс на икономии в Европа, лидерът на FDP каза, че в Гърция се виждат впечатляващи успехи чрез реформите. Затова той вече е очаквал с нетърпение разговорите с Атина, пише Handelsblatt.

Като бъдещ министър на финансите той искал преди всичко да се застъпи за стабилността в Германия. Той щял да обърне „голямо внимание" на инфлацията, която в момента е на най-високото си ниво от десетилетия, подчерта Линднер. Финансовата политика на федералното правителство ще се съобразява с това, заяви либералът, който спомена и за поредицата от еднократни ефекти след пандемията.

Бюджет, евро, инфлация - столичните журналисти веднага поставиха Линднер под кръстосан огън с важни теми. На подиума на пресконференцията към него се присъединиха Олаф Шолц и Роберт Хабек (Зелените), назначен за министър на икономиката и климата. Малко преди това лидерите на партиите бяха подписали коалиционното споразумение, с което бе скрепен съюзът "светофар".

По темата за външната политика журналистите многократно повдигнаха въпроса за конфликта между САЩ и Китай, който напоследък се изостри заради дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. от страна на САЩ.

Шолц остави открит въпроса как Германия ще се позиционира специално по тази тема. Той изтъкна, че въпреки възможните различия хората по света трябва да се разбират добре помежду си. Политикът заяви, че въпросът за това какво ще се случи в конкретни ситуации ще бъде обсъден с партньорите – „а няма да се говори на пресконференции“,

Шолц беше също толкова резервиран по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария. Съседството с Полша трябва да се оформи „по приятелски". Върховенството на закона трябва да властва еднакво навсякъде в Европа, каза Шолц. „Заедно трябва да придвижим бъдещето напред. След добрите разговори с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки преди федералните избори бе планирано тези разговори да продължат в съседната страна в близко бъдеще“, каза бъдещият канцлер. 

Във връзка с конфликта по границата с Беларус кандидатът за канцлер увери Полша в своята подкрепа. Кризата е резултат от политиката на правителството в Минск, което няма легитимност сред собственото си население, каза още Шолц. Режимът се опитвал да повлияе на Европа за сметка на бежанците. Всеки, който прави бизнес с хора, трябва да очаква, че това ще има последствия. Това трябва да бъде изяснено, коментира още политикът.

С подобна яснота Шолц защити и ограниченията за неваксинираните в Германия като необходимо средство. „Позитивните случаи, които днес засягат всички нас, се дължат на неваксинираните - в това няма съмнение“, каза той.

„Много от тях са застрашени и от самите себе си, защото вероятността да се заразят е много, много голяма и затова е много вероятно някои от тях да се разболеят, а друга част да се борят за живота си в интензивните отделения", поясни той. Ето защо било съвсем ясно, че са необходими ограничения за тези, които не са се ваксинирали.

Назначеният за министър на икономиката и изменението на климата Хабек подготви Германия за „изискванията“ при разширяването на употребата на възобновяеми енергийни източници. Според него за всичко това са необходими големи усилия.

Новото ведомство планира да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници в потреблението на електроенергия до 80 % през 2030 г. Това би означавало три- до четирикратно увеличение на темпа на разширяване, казва Хабек.

Според него ще има много дискусии в обществото относно това кога трябва да бъдат постигнати новите цели. Досега целта на политиците беше делът на зелената електроенергия в потреблението на електроенергия да достигне 65% до 2030 г. По данни на индустрията през миналата година делът на възобновяемите енергийни източници е бил около 45%.

По отношение на разширяването на вятърната енергия Хабек също така заяви, че са възможни мерки, които биха могли да имат ефект в много краткосрочен план. Има зони, които вече са определени, но са блокирани от други „защитени активи". Възможно е да се постигне краткосрочен ефект, за да се отслаби този вид блокада. Това може да включва зони, които досега са били използвани за контрол на въздушното движение например.

Хабек каза още, че решенията за по-дългосрочни мерки ще бъдат взети през първата година на новото правителство. Коалицията възнамерява да съкрати процедурите за планиране и одобрение, а два процента от територията трябва да бъдат определена за вятърна енергия на сушата - нещо, което досега не е постигнато.

Линднер подчерта, че гледа на своето министерство като на „министерство, което дава възможност", което гарантира, че могат да бъдат реализирани публичните и частните проекти за преобразуване в благоприятни за климата инициативи. В областта на мобилността например били поставени „изключително амбициозни цели" за по-нататъшно развитие на индивидуалната мобилност с автомобили по начин, който не вреди на климата, и за повишаване на привлекателността и ефективността на железопътния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още