IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ търси компромисно решение за изкопаемите горива преди решаващия вот

Удължаването на крайния срок за одобрение на газовите проекти е явен реверанс на ЕИБ към ЕК, която лобира в полза на „синьото гориво“

22:04 | 12.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък (14 ноември) Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще реши дали да пречисти своето кредитно портфолио от проекти, свързани с изкопаеми горива. По всичко изглежда, че кредиторът на Европейския съюз (ЕС) постига компромис със страни като Германия и Италия, които искат повече свобода за нови газови проекти, пише Euractiv.

В проект за актуализация на политиката си за енергийно кредитиране, публикуван през юли, ЕИБ предложи да „спре кредитирането на енергийни проекти за изкопаеми горива до края на 2020 г.“, с цел да приведе действията на банката съобразно Парижкото споразумение за изменението на климата.

Но 28-те държави членки на ЕС, които съвместно притежават ЕИБ, се стремят да намалят тази амбициозна актуализация през последните три месеца. Техните усилия са толкова големи и ясни, че ръководството на банката отложи вземането на решение от октомври за ноември. 

Сега ЕИБ ще предложи компромисен вариант, предназначен да постигне консенсус сред своите 28 акционери, който ще включва забавяне на крайния срок за постепенно прекратяване на определени проекти, първоначално предвидено за 2020 г., и предлагане на изгодни условия за кредитиране за всички държави членки.

В писмо до съвета на директорите на банката от 5 ноември вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл, който ръководи енергийната политика, предложи да промени сегашния проект на актуализацията, когато става въпрос за газови проекти, които са получили благословията на Европейската комисия (ЕК).

„Крайният срок за оценка и одобрение на газовите проекти от четвъртия списък с проекти от общ интерес (PCI), съфинансирани от европейския бюджет (не само Механизма за свързване на Европа), може да бъде удължен с една година - до края на 2021 г.“ гласи писмото.

Удължаването на срока до 2020 г. е явен реверанс към Комисията, която лобира за повече време за употреба на природен газ.

Въпреки че Комисията няма право на глас при вота на ЕИБ и изпълнява ролята на наблюдател, може да бъде поискано да вземе решение, ако държавите членки са в безизходица.

Кеш за всички

Изказването на Макдауъл също предполага, че проектите за възобновяема енергия могат да бъдат допустими за финансиране на стойност 75% от разходите и че на всички държави членки трябва да бъде разрешено да имат достъп до изгодните условия, предлагани от кредитора.

Проектът предвижда, че може да се предлага увеличено финансиране „стига проектите да осигуряват висока стойност на политиката и когато участието на ЕИБ ускорява изпълнението на проекта“.

Това ще включва „проекти, които подкрепят основните измерения на директивата за възобновяема енергия като интеграция на пазара, схеми на общността, трансгранични схеми и т.н., или технологии в сравнително ранен етап на внедряване“.

По-богатите държави членки се спряха на първоначалното предложение на ЕИБ за 75% горна граница за цялото енергийно финансиране, вместо нормалните 50%, само за десет държави, които отговарят на условията на фонда за модернизиране на ЕС.

България, Чехия, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия са допустими за фонда и се очаква да бъдат основните бенефициенти на особено популярния напоследък Фонд за справедлив преход (JTF).

Нисковъглердони газове и водород

Проектът на ЕИБ прави два други забележителни компромиса относно „нисковъглеродните газове“ и ядрената енергия.

В по-ранния проект на актуализацията на политиката банката предложи тя „да подкрепи инвестициите, предназначени да адаптират съществуващата инфраструктура към надеждна смес от нисковъглеродни газове“.

Но новата сделка допуска и подкрепата за възстановяването и адаптирането на съществуващата газова инфраструктура, необходима за интегрирането на нисковъглеродни газове и в частност на водорода.

Без промяна в политиката относно ядрената енергия

За да избегне дистанцирането на застъпниците на ядрената енергия, банката на ЕС също уточнява, че предложената актуализация ефективно не променя съществуващата си политика по „силно чувствителния“ въпрос за ядрените мощности.

Но като се има предвид яростната съпротива от страна на Германия и Австрия, Макдауъл изтъква също, че ЕИБ „финансира само два проекта, свързани с ядрената енергия - за работи по безопасност на два действащи ядрени енергийни блока - както и един изследователски проект за термоядрен синтез ".

Сделка или не?

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер заяви пред репортери в понеделник (11 ноември), че е твърде рано да се предвиди резултатът от вота в четвъртък въпреки подкрепата на финансовите министри на ЕС, които подписаха съвместно изявление в полза на спирането на финансирането на изкопаемите горива.

В заключение относно екологичните финанси министрите призоваха банките за развитие „да приемат отговорни инвестиционни политики и постепенно да спрат финансирането на проекти за изкопаеми горива, по-специално тези, които използват твърди изкопаеми горива“.

Хойер призна, че съобщението е „много обнадеждаващо и мотивиращо“, но добави, че „всички чакат да видят как ще се развият нещата при борда на директорите на ЕИБ тази седмица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Цялото еврогейро е като ходещ зомби труп с лихва от -0.5%. Тези от ЕИБ няма с какво да финансират за да го спират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
нали така ... важното е , че газпромбанк , сбербанк и росбанк си знаят работата и не се разсейват по разни затоплистко-климатини-евро смешки :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
То пък голямото финансиране от тия смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още