IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина на сделката между BASF и Bayer

За да спечели одобрението, BASF се разделя с част от бизнеса си

14:55 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският производител на химикали BASF получи одобрение от Европейската комисия в понеделник да придобие няколко подразделения на Bayer. Сделката обаче ще се осъществи, след като компанията е обещала да продаде някои от активите си в отговор на опасенията на ЕК.

Според прессъобщението на Комисията разследването е предизвиквало опасения, че придобиването може да намали конкуренцията в иновациите в Европейското икономическо пространство, свързани с развитието на определени хербициди и химикали за обработка на семена.

В отговор на тези опасения BASF се е ангажирала с продаването на една от съвпадащите линии на проучвания в развитието на хербициди, както и производството на продукта за третиране на семена Trunemco.

Според EK предложените отстъпки напълно решават припокриването между Bayer Divestment Business и BASF в сферата на иновациите и на пазарите, на които са били идентифицирани проблеми с конкуренцията.

В средата на октомври миналата година германският концерн обяви, че придобива част от бизнеса със земеделски продукти на Bayer за 5,9 млрд. евро (7 млрд. долара), с което навлиза на пазара за генно модифицирани семена.

В най-голямото си придобиване до момента BASF купува хербициди на Bayer, продавани под брандове Liberty, Basta and Finale, както и бизнесите със семена за определени пазари, включително хибриди на канола за Северна Америка, маслодайна рапица за Европа, памук в Америка и Европа, както и соеви семена в Америка, поясни германската

Bayer се опитваше да продаде бизнесите си, за да получи одобрение от ЕК за своето придобиване на Monsanto на стойност 62,5 млрд. долара, което в крайна сметка получи преди месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още