IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска финансовият сектор да се включи в борбата с екологичните промени

С новите разпоредби ще се установяват показателите, по които да се определя дали дадена икономическа дейност е устойчива от природосъобразна гледна точка

22:31 | 24.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия представи днес предложения за създаването на възможност финансовият сектор в Европейския съюз да играе водеща роля по пътя към създаването на природосъобразна икономика, се посочва в прессъобщение на ЕК, цитирано от БТА.

Промените в природата застрашават финансовата стабилност, тъй като наводненията, ерозията на почвата и засушаванията водят до големи икономически загуби. Само за миналата година изплатените застрахователни обезщетения за загуби, причинени от бедствия, достигнаха рекордните 110 милиарда евро.

Ако не осъзнаем навреме, че повсеместното затопляне съществува, голяма част от днешните инвестиции може да се окажат ненужни. Трябва да се направи всичко необходимо, за да може при икономическите дейности, свързани с устойчивото развитие, да се извлече възможно най-голяма полза, отбелязва Еврокомисията. 

С новите разпоредби ще се установяват показателите, по които да се определя дали дадена икономическа дейност е устойчива от природосъобразна гледна точка. Уеднаквената система на ЕС за класификация ще бъде полезна за инвеститорите, които често нямат достатъчно данни по въпроса кои дейности са природосъобразни, посочва още БТА. 

В рамките на предложенията финансовите институции, които управляват инвестиции за сметка на своите клиенти или получатели, ще трябва да ги осведомяват за въздействието, което дейностите им оказват върху планетата или местната околна среда. Така разпоредбите ще дадат повече възможности за избор за инвестиране в екологично съобразна дейност, като същевременно ще могат да  получават възвръщаемост на инвестициите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още